Претрага
Претрага
Close this search box.

SLEDE NAM KATOLIČKI I PRAVOSLAVNI USKRS, A VEĆINA SE PRIPREMA ZA FARBANJE JAJA: OVAKO možete sebi obezbediti NAJPOVOLJNIJA jaja, bez da ih kupujete na PIJACAMA i u MARKETIMA

Katolički vernici ovog vikenda proslavljaju Uskrs, najradosniji praznik, dok se pravoslavni Vaskrs proslavlja početkom maja. Domaćice spremaju trpezu, najmlađi ukrašavaju jaja kao i raduju se traženju “zeca”, odnosno darova koje im roditelji pripremaju. Ukoliko i vi tradicionalno obeležavate ovaj dan, sigurno vas interesuje cena jaja, kao i gde možete kupiti najpovoljnija.

Na novosadskim pijacama prodavci su se već pohvalili velikom količinom jaja, a utrkuju se i među konkurencijom čija su najpovoljnija i najbolja, ko ima domaća, a koja su od koka nosilja.

Domaćica iz Bačke, koja priprema farbanje jaja za Uskrs, rekla je za NS Uživo da se obezbedila tako što je kupila pet koka nosilja, koje svakog dana snesu po jedno jaje, a cena jedne koke u pilićarniku iznosi 300 dinara.

-Nekad se desi da ne snese svaka jaje, ali suština je da se to retko dešava. Prethodne godine sam imala deset nosilja i samo nekoliko puta se desilo da sam našla 8 ili 9 jaja dnevno, uglavnom od svake dobijemo po jedno – kaže ona.

Foto: Pexels

Naša sagovornica takođe je naglasila da je trenutno povoljnija opcija, ko ima uslove za to, da u svom domaćinstvu uzgaja ove kokoške, s obzirom na to da cena jedne kutije jaja iznosi oko 200 dinara u marketima. Ukoliko kupujete ona iz slobodnog uzgoja, kako su deklarisana na pakovanju, za njih treba da izdvojite čak 300 dinara.

Kako se kreću cene jaja na novosadskim pijacama?

Cena jednog komada jaja na Ribljoj pijaci iznosi 20 dinara, dok za 10 komada morate izdvojiti čak 200 dinara, što ne predstavlja veliku razliku između cene u marketu i na tržnici. Situacija na Limanskoj pijaci je nešto drugačija, te je cena jednog jaja čak 30 dinara.

Svi znamo da je to vrlo mala količina za uskršnje praznike i da prosečna porodica priprema bar tridesetak jaja za “tucanje” ili više, pa svako na konto toga može da izračuna koliko mu je novca potrebno.

Podetimo da je prethodne godine za katolički Uskrs , cena komada jaja varirala između 14 i 20 dinara, kako je naš reporter zabeležio na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

M. Š.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti