Foto: Pexels

Mod Luis je prodavala svoje slike pored puta u kanadskoj provinciji Nova Škotska, ali je nakon dokumentarca o njoj stekla širu publiku.

Slika kanadske umetnice, koju je trampila pre 50 godina za topli sendvič sa sirom, prodata je na aukciji za 350.000 kanadskih, odnosno 272.000 američkih dolara.

Foto: YouTube/screenshot
Slika kanadske umetnice, koju je trampila pre 50

Crni kamion od Mod Luis prodat je za 10 puta veći iznos od procenjenog, čime je postao najskuplja slika umetnice čija je popularnost skočila proteklih godina.

Pre ove aukcije, najveća cena plaćena za neku njenu sliku bila je 52.435 dolara.

Mod Luis je živela u siromaštvu čitav svoj život, a kako je starila tako je sve manje slikala zbog reumatoidnog artritisa.

I dok je zajedno sa suprugom pored puta prodavala turistima slike, njeni radovi su stekli međunarodnu reputaciju tek nekoliko decenija nakon njene smrti.

Njen težak život prikazan je u dokumentarcu Modi iz 2016. godine, a aukcijska kuća saopštila je da je kupac za Crni kamion platio hiljade dolara više jer je gledao film dan pre aukcije.

Iren Demas, koja je kao mladi kuvar dobila sliku u zamenu za topli sendvič, rekla je Gardijanu da i dalje ne može da veruje za koliko je slika prodata.

ekapija.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments