Претрага
Претрага
Close this search box.

Sloboda govora prestaje tamo gde počinje govor mržnje

Foto: Vojvodina uživo

Deo profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu juče je objavilo saopštenje u kojem pozivaju druge kolege na solidarnost sa vanrednim profesorom Dinkom Gruhonjićem.

Podsećamo da je u javnosti, tokom poslednjih nedelja pokrenuta debata povodom nastupa Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš na REBEDU festivalu, gde su oni Vojvodinu predstavljali kao odvojeni entitet od Srbije koristeći reči “srbizacija”, “galop srpskog nacionalizma”, “dosrbljavanje”…

U saopštenju kolega profesora piše: “Želimo da istaknemo da kao akademski građani ne branimo nužno i bezrezervno sve stavove kolege Gruhonjića, nego njegovo pravo (i pravo svih nas) da ima stav, da ga iskaže javno i da zbog toga ne trpi pritiske kojima se ugrožava njegova bezbednost, pravo na rad, pa i život. 

Uređivački kolegijum portala Vojvodina uživo podseća da svaki građanin Republike Srbije (“pravo svih nas”) ima pravo na stav i mišljenje, bez obzira da li je “akademski građanin”, poljoprivrednik, radnik …

Ukoliko se u saopštenju podržava pravo Dinka Gruhonjića da “javno iskaže” svoj stav, zašto se onda oduzima, to isto pravo, svima ostalima da imaju svoj, lični, stav o izrečenim rečenicama tokom festivala REBEDU? Da li je Dinko Gruhonjić iznad svih, i ima svoj set prava, koje drugi nemaju? Da li profesor na Filozofskom fakultetu (akademski građanin) ima više prava od drugih građana? Da li pofesor Filozofskog fakuleta sebi daje za pravo da svoje “stavove” izrečene na festivalu krije iza “akademskih sloboda” (kako piše u saopštenju) i fakulteta? Da li je preispitivanje ove odgovornosti “akademskih građana” automatski i udar na slobodu Univerziteta? Da li akademski građani, koji se kriju iza univerzitetskih titula, imaju pravo na dogmu – da se njihovi stavovi ne preispituju već se u njih slepo veruje.

Zašto aktivisti i deo profesora reaguju na grafit mržnje prema ustaškom zločincu Dinku Šakiću? Zašto im smeta šta piše na grafitu? Da li zato što se Dinko Gruhonjić jasno poistovetio s  Dinkom Šakićem prilikom gostovanja na festivalu REBEDU?

Uređivački kolegijum portala Vojvodina uživo najoštrije osuđuje svaki napad na novinare i iskreno veruje da sloboda govora i “pravo na stav, da ga iskaže javno” prestaje tamo gde počinje govor mržnje.

Vojvodina uživo

Tagovi:

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Anon
26.03.2024 15:27

A ko ce da odredit sta je govor mrznje a sta nije? Vi pretpostavljam?

Gost
M
27.03.2024 09:57
Odgovori  Anon

Javno koketiranje sa lepotom imena ratnog zločinca,komadanta koncentracionog logora za Srbe,ne priliči normalnom,kulturnom,vaspitanom akademskom građaninu.Naravno,pod uslovom da taj akademski građanin nema nameru i cilj da širi mržnju prema srpskom narodu i svoje fašističke stavove,kao što to čini fašista iz roda svog naroda, ustaša Dinko Gruhonjić.

Gost
SNS Uzivo
26.03.2024 15:53

Zasto ne objavite da je neka stoka izlepila kampus SNS propagandnim materijalom, jeste da studente ne zanimaju vase bljuvotine, ali pitanje je ko placa to zaglupljivanje masa? 🙂

Last edited 29 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
ŽELJKO
26.03.2024 16:23

Sloboda govora prestaje kad počinje vređanje osećaja većinskog naroda u državi Srbiji od strane profesora i novinarke, i kriti se iz fraze sloboda govora i mišljenja radi ispoljavanja šovinizma je u najmanju ruku neumesno.

Gost
Vukailo
26.03.2024 16:37

A postoji li deo profesora koji će na bazi činjenično dokazanog govora mržnje objaviti saopštenje da se kolegi Gruhonjiću onemogući indoktrinacija dece mržnjom i lažima i trijaža budućih obolelih novinara na plaćenom zadatku?

Gost
SNS Uzivo
27.03.2024 09:40
Odgovori  Vukailo

Dinko je budala, mozda veca i od tebe… 🙂

Last edited 28 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Vukailo
26.03.2024 16:40

Postoji li u ovoj zemlji kritična masa poštenih odgovornih profesora, tužilaca…?
Ako ne postoji onda je ovom sistemu potrebna revolucija, zar ne?

Gost
Ustaše su oni koji proteruju i traže otkaze
26.03.2024 18:49

Kakav neuspešan spin. Prvo, nije isto kad nečiji stavovi dovode do ugrožavanja bezbednosti osobe, pretnji smrću ili traženja otkaza i kad neko ima određene stavove prema teritorijalnim pitanjima. Drugo, grafit mržnje je bio usmeren na Dinka Gruhonjića, a ne Dinka Šašića. Konačno, potpisnici saopštenja isto zavrpavaju sa rečima “da jasno i glasno poručimo da ćemo braniti pravo svakog akademskog radnika i građanina Srbije na stav i njegovo javno izražavanje.” Dakle, ne, autori saopštenja ne misle da su akademski građani iznad drugih građana Srbije i ističu prava svakog građanina Srbije. Saberite se malo, umete vi to bolje da pišete i argumentujete…… Učitaj još »

Gost
M
27.03.2024 10:09

Spin je kada vi širenje mržnje prema srpskom narodu, promovisanjem fašističke ideologije iz redova naroda kojem pripada Gruhonjić ( ustaštva) želite da nametnete kao nešto normalno većinskom narodu,protiv kojeg se provodio taj fašizam, i sve to da opravdate floskulom i frazom ” sloboda govora akademskog građanina”.Sloboda govora DA govor mržnje i fašizam- ustaštvo Dinka Šakić Gruhonjića NE!!! Ustaše i ustaštvu nema mesta u srpskoj Vojvodini, ni u Srbiji.Možda da se vrati u svoj zavičaj i da tamo promoviše svoje stavove i ideje, sa Vojvodinom Dinko Gruhonjić nema ništa, sem želje i potrebe da naruši međuetnički i međunacionalni sklad i toleranciju… Učitaj još »

Gost
SNS Uzivo
27.03.2024 10:38

A zasto vasi novinari slepci ne napisu da profesori Filozofskog fakulteta organizuju protest podrske Dinku, u svoj ovoj debilizaciji, novinari teze istini, ne? 🙂

Last edited 28 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Петар
27.03.2024 17:32

Постављам питање професору, а и онима који бране слободу говора и изношење личних ставова, да ли слобода говора подразумева индиректно вређање жртава Јасеновца, поређење Срба са фашистима, крајње ружан став према Србима из Р С, сатанизовање Српске православне цркве итд. Ако је то слобода говора, а не ширење мржње према држави и народу са којим и од којег живи ? Волио бих да чујем оне који су на страни његовог мишљења, да се изјасне да ваљаним аргументима који оправдавају овакво тровање јавног мнења. Ово што је сада присутно у делу јавности која оштро осуђује прфесорово излагање, не само у Дубровнику,… Učitaj još »

Gost
Dora
27.03.2024 19:14
Odgovori  Петар

I taj da nam uci decu sa svojim izopacenim stavovima.

Gost
Бекана
28.03.2024 20:59

Jaдан професор Динко! Неправедно оптужен?! Шта треба неко да каже и колико да нас повреди да се ми као народ бар једном сложимо ? Или смо ми једини народ на свету који у својој земљи,а посебно у њеном северном дели нема никаква права???

Gost
Драган
30.03.2024 01:17

Ако ово ништавило усташко остане на Универзитету,боље да га укинете!

Povezane vesti