Претрага
Претрага
Close this search box.

SMER KOJI BUDI OGROMNO INTERESOVANJE MLADIH Budući forenzičari će uskoro stasavati u OVOJ NOVOSADSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI

Foto: RTV Vojvodina / RAS Srbija

Od naredne školske godine 30 đaka će imati priliku da upiše nov i vrlo atraktivan smer – tehničar za operativnu forenziku. Reč je o zanimljivom obrazovnom profilu za koji mladi u poslednjih nekoliko godina iskazuju veliko interesovanje.

Novi smer moći će da upišu budući đaci Tehničke škole “Pavle Savić” u Novom Sadu.

Da je tako, potvrđuje i pomoćnica direktora u ovoj obrazovnoj ustanovi Danka Petović Munitlak, pošto se više od 80 osmaka iz novosadskih škola u aprilu, na Danu otvorenih vrata u TŠ “Pavle Savić”, upoznalo sa zanimanjem tehničar za operativnu forenziku, kroz razgovor i radionice koje su održali profesori sa Fakulteta za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić”, sa smera bezbednost i kriminalistika.

Foto: RTV Vojvodina / RAS Srbija

Savremena oprema i prilagođene školske laboratorije

– Zanimanje tehničara za operativnu forenziku podrazumeva pripremu i uzimanje uzoraka na terenu. Forenzičari pomažu u istrazi, čuvaju i obrađuju dokaze, učestvuju u izradi i analizi dokumentacije sa mesta događaja, rade laboratorijska ispitivanja i obrađuju rezultate, a sve uz poštovanje zakonske regulative, standarda i propisa iz te oblasti rada – pojašnjava Danka Petović Munitlak. – Uz opšteobrazovne, učenici će tokom četiri godine imati i stručne predmete, kao što su forenzičke tehnologije, osnove kriminalističke tehnologije, trasologija… Naše školske laboratorije imaju savremenu opremu koja je donirana iz Evropske unije, što će umnogome doprineti kvalitetu obrazovanja.

Đaci će nakon završetka srednje škole, obrazovanje moći da nastave na svim fakultetima kod kojih je osnova za upis hemija, zatim na Pravnom fakultetu, smer kriminalistika i bezbednost, Fakultetu za bezbednost, Fakultet za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić”. Jedno od najprestižnijih mesta za rad forenzičara je Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, ali ono što novi smer takođe,čini privlačnim je i činjenica da posao ne mora nužno da bude u vezi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, već se forenzičari mogu da zaposliti u bilo kojoj laboratoriji u kojoj se inače zapošljavaju hemijski laboranti i tehničari.

Uz novi obrazovni profil, TŠ “Pavle Savić” će u narednoj školskoj godini ponovo upisivati đake i na smerovima: tehničar za biotehnologiju, prehrambeni tehničar, pekar, mesar, operater u prehrambenoj industriji, hemijski laborant, tehničar za zaštitu životne sredine, tehničar za hemijsku i farmaceutsku industriju, frizer, pedikir i manikir, piše Dnevnik.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti