Već duže vreme osećate bol u predelu nekog zuba, ali ga uspešno ignorišete i odlažete odlazak stomatologu. Bol je podnošljiv prestaje pa se ponovo pojavi i kažete sebi da nemate vremena sada time da se bavite. Prošlo je neko vreme i navikli ste da će zub povremeno da se “javi“ pa prestane. Povezujete tegobe sa hladnim vremenom, promajom i spavanjem na toj strani. Da li ste razmišljali šta bi moglo biti razlog pojavi bola?

Jedina istina je da prvo morate da odete kod stomatologa. Nakon što se uradi klinički pregled od strane stomatologa i pomoćna dijagnostika kao što je snimanje zuba moguće je postaviti definitivnu i tačnu dijagnozu.

Kako dolazi do bola u zubu pitali smo stručnjake iz ordinacije Smile Time u Novom Sadu.

Karijes kao izazivač bola

Karijes je bakterijska promena na tvrdim tkivima zuba- gleđi i dentinu. U njemu se množe bakterije i prave toksine koji dalje razaraju tkiva zuba. Vi vidite ili osetite malu rupu, bol i čudan neprijatan ukus. Ako je kvar na zubu mali on je daleko od živca zuba koji je duboko u unutrašnjosti i simptom bola biće slab, povremen i prestajaće pa će se ponovo javljati. Tako da se može desiti kao u našoj priči na početku,da se na ovo naviknete, date bolu neko značenje- nazebli ste i zub se javlja.Ovo je potpuno netačno. I vi ostavljate tu situaciju nerešeno. Nažalost, ako donesete odluku da ne odete na pregled i da ignorišete ovaj simptom- vrlo je verovatno da će karijes napredovati i sve više uništavati zub.

Upala živca kao izazivač bola

Karijes koji se ne leči napreduje, uništava tvrda zubna tkiva i ide dalje – ka pulpi zuba ( poznatijoj pod nazivom: zubni živac). Pulpa zaista u sebi ima male krvne sudove i živce u malom zatvorenom prostoru- u unutrašnjosti zuba. Šta se sada dešava? Kada se ovo meko tkivo upali zbog bakterijske infekcije iz karijesa, ono ne može da otekne, ako kad npr. opečete prst..mada i otok na prstu neizdrživo boli. E sad zamislite takav otok na tkivu koje je u kućici ( unutrašnjosti zuba) i ne može da se raširi? Pulsirajući bol. Onaj koji boli i ubada i ne znate šta se dešava. Ovo će sigurno i najupornije dovesti stomatologu. Tada se radi terapija kanala korena zuba tj. vađenje živca. Ne boli, dobijate anesteziju, biće vam lakše, ali taj zub je mogao i bolje da prođe..zar ne?

Periapikalni proces u narodu poznatiji kao “cista“ na vrhu korena

Infekcija je napredovala kroz tvrda zubna tkiva lagano, vi ste ignorisali simptome i čak je i živac malo po malo odumirao, nije bilo pulsirajućih bolova jer je vaš zub jednostavno imao hroničan tok karijesa i bakterije su malo po malu umrtvile i živac a vi niste primetili. Zub ima deo koji vidimo u ustima- krunica zuba i još duplo veći deo koji ne vidimo jer je smešten u kosti- koren zuba.

Infekcija je prošla kroz celu krunicu ušla u koren, prošla kroz koren i sada bakterije mirno idu ka kosti u predelu vrha korena zuba. Bakterije se množe, tkivo se brani i stvara jednu lopticu od ćelija kojima je zadatak da ograniče i zaustave napredak infekcije. Ali ta loptica je u kosti na vrhu vašeg zuba i kada nešto zagrizete osećate kao da je ovaj zub duži u odnosu na ostale. Kada ga kuckate i grizete na ovaj zub, imate neki vrlo čudan osećaj da vam tu nešto smeta. U pravu ste!

Trebalo bi da odete kod stomatologa da se ovaj proces izleči a zub spase. Nemojte čekati, što pre odete bolja je prognoza za taj zub a i jednostavnija terapija vas čeka. To može biti endodontska terapija inficiranog zuba, ili hirurška ukoliko je “cista“ velika. Savremena stomatologija ima za cilj da popravi i sačuva zube koji se mogu sačuvati, vađenje zuba je poslednja opcija kada baš ništa više ne može da se učini. I zato idite na vreme kod stomatologa, mi imamo razne metode sapšavanja zuba i velika je verovatnoća da ćemo izlečiti i kvar i proces na vrhu korena zuba ako se javite na vreme.

Bol u gingivi kao nejasan bol u zubu

Jeli ste kokice pre par dana i od tada imate neki pritisak, žuljanje i čuda ukus tamo negde iza sa strane. Osećate kao da nešto tu stoji a ne možete da odredite šta.

Vrlo često zapadanje hrane, kokica, badema, sitnih oštrih delova u predele oko zuba može izazvati zabunu i mislite da vas boli zuba. To nije tako strašno ako se javite stomatologu i ako vam uklonimo “strano telo“ koje vrši pritisak i oslobodimo gingivu. Ako sami ne uspete da pomerite deliće hrane- evo jedne loše vesti, vaša hrana je takođe dobra hrana za bakterije. Tu se one množe jedu hranu i proizvode svoje toksine. Ako ose ne ukloni uzrok ove situacije vrlo je verovatno da će doći do bola i otoka gingive na mestu gde ne nalazi ovo takozvano strano telo.

Karijes i upala desni često su uzrok bolova. Vi sami ne možete postaviti tačnu dijagnozu, niti sprovesti terapiju, ali ono što je jako bitno- nemojte ignorisati ove simptome. Pustite stomatologa da vam pomogne u ovim situacijama, a vi pomozite svom telu tako što ćete otići na vreme na pregled. Najbolje bi bilo da imate običaj da bar jednom godišnje odete na redovan pregled zuba. Tada se može utvrditi da li imate neke promene koje je neophodno sanirati. Kada osetite prvi simptom koji je neobičan, kao pto su bol, pritisak, neugodan miris i ukus u ustima- javite se stomatologu. Uvek će bolest u početnim fazama biti jednostavnija nego kada simptome ignorišete više meseci.

Usta i zubi su deo vašeg sistema za varenje. Žvakanje je jako važno za dobro varenje hrane, varenje hrane i unos adekvatnih hranljivih stastojaka jako su bitni za naše zdravlje. Da li zaista mislite da treba zapostaviti usta i zube?

Kada zub jako zaboli sigurno ćete zbog nemogućnosti da izdržite taj jak bol otići kod stomatologa i biće vam pružena adekvatna nega. Ali prevencija i redovne kontrole mogu da vam pomognu da do ovakvih stresnih situacija nikada ne dođe.

Promo tekst

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments