Foto: Printscreen
Glumac Nenad Jezdić dočaraće na velikom platnu lik srpskog kneza Lazara u predstojećem dugometražnom igranom ostvarenju “Boj na Kosovu”. Reditelj Predrag Gaga Antonijević otkrio je za Republiku detalje o filmu koji će, kak oje navedeno, pomeriti granice domaće kinematografije i mladim generacijama, ali i celom svetu, približiti ovu značajnu temu iz srpske istorije.

– Radnja mog “Boja na Kosovu” biće drugacija od Šotrinog filma koji je snimljen 1989. Scenario je potpuno drugačiji i priču predstavljamo iz novog ugla. Držao sam se zapisa izmedu kralja Tvrtka i firentinske vlade, u kojima piše da se 12 srpskih vitezova zavetovalo da će ubiti turskog sultana, što su i učinili. Film će biti o njima – kaže reditelj i dodaje da će uloge Miloša Obilića, Ivana Kosančića, Toplice Milana, Banović Strahinje, braće Jugovića i druge biti poverene mladim glumcima.

Kasting i dalje traje, a Igoru Đorđeviću pripala je uloga Vuka Brankovića, dok je, prema mišljenju Antonijevića, Nenad Jezdić kao stvoren za ulogu kneza Lazara.

– Ne znam ko bi drugi mogao da dočara njegov lik, jer je Jezda otelotvorenje toga što on simbolizuje. Jezdić ima tu srpsku snagu i promišljenost, sjajan je kao glumac i srećan sam što će biti deo ovog projekta – zadovoljan je Antonijević, koji ističe da se u svakom svom projektu osmelio da uloge poveri novim mladim ljudima, pa će i “Boj na Kosovu” biti jedan od njih.

Angažovanjem novih glumačkih imena ovim filmom pomeriće se starosna granica, ali sama priča to zahteva. Antonijević otkriva da ima ideju ko bi mogao da dočara lik kosovke devojke, kao i da će se početkom decembra znati konačna podela uloga.

– Treba imati na umu da će ovo biti priča sa mlađim ljudima, jer je i vreme bilo takvo. Olivera, Lazareva ćerka, imala je samo 16 godina kada je stupila u brak sa turskim sultanom Bajazitom, pa će u filmu biti prikazani mladi vitezovi i devojke – priča reditelj.

Ovaj film rezultat je ogromnog interesovanja Gage Antonijevića za srpsku istoriju. Pored “Boja na Kosovu” u glavi ovog znalca svog zanata već dugo se krčka i film “Janjičar”.

– Taj naslov je na čekanju zbog Kristijana Bejla i nadam se da će se uskoro i on realizovati. Moje interesovanje za istoriju je ogromno i mislim da je sada pravi trenutak da se ponovo ispriča priča o Kosovskom boju i da je približimo omladini – naglašava sagovornik Republike.

Pripreme traju već četiri meseca, a snimanje je planirano da počne u junu naredne godine da bismo na Vidovdan 2024. na velikom platnu premijerno pogledali ovaj istorijski spektakl. Film nastaje u saradnji sa Telekom Srbijom.

“Boj na Kosovu” biće srpsko-španska koprodukcija budući da iz Španije stižu konji, oklopi i mnogi kostimi.

– Imam dobru saradnju sa njima iz holivudskog perioda i sinoć nam je stigao stručnjak za borilačke veštine i za konje sa kojima ćemo raditi narednih dana. Inače, sedla nam šalju iz Portugala, oklope iz Španije i Francuske, kao i oružje, zatim oklopi za konje su iz Češke, a nešto će doći i iz Turske – kaže Antonijević.

“Boj na Kosovu” je akcioni film koji će srpsku istoriju približiti celom svetu. Kosovska tema je večna, smatra Antonijević, pa samim tim i danas aktuelna.

Republika

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
15/11/2022 17:25

Snimajte ga dok ne pobedimo! 🙂

Last edited 22 dana ranije by SNS Uzivo