Претрага
Претрага
Close this search box.

ŠOKANTNO! Srpski kralj Milan Obrenović otac Vinstona Čerčila – da li je ovo saznanje uticalo na njegov odnos prema Srbima?

Foto: Ilustracija

Ostrvski mediji ovih dana su prepuni informacija da je jedan od najznačajnih državnika 20. veka po ocu bio Srbin. Reč je o čuvenom Vinstonu Čerčilu, premijeru Ujedinjenog Kraljevstva u dva mandata od 1940. do 1945. godine i od 1951. do 1955. godine.

Kako britanski Daily mail navodi, nova knjiga autora Dragoslave Koprivice bavi se tvrdnjom da je majka bivšeg britanskog premijera imala tajnu vezu sa Milanom Obrenovićem, pre nego što je on došao na čelo srpske države.

U knjizi Kralj Milan i Lejdi Čerčil Dragoslave Koprivice, autor tvrdi da je nakon godina proučavanja arhivske građe širom Evrope došla do saznanja da je Dženi Džerom, koja je postala Lejdi Čerčil udajom za Rendolfa Čerčila, bila u ljubavnoj vezi sa Milanom Obrenovićem.

Koprivica tvrdi da je među njenim izvorima bio i dnevnik jedne od sestara Lejdi Čerčil u kojima je nedvosmisleno utvrđeno da je ljubav između Milana i Dženi postojala.

Prema istorijskim izvorima Milan Obrenović i Lejdi Čerčil su se upoznali 1867. godine u Parizu za vreme studija, a iz njihovog odnosa rodio se budući premijer Velike Britanije Vinston Čerčil 1874. godine.

Možda je saznanje Vinstona da ipak nije po krvi deo aristokratske porodice Molboroa, ogranka loze Spenser,  uticalo na odnos Velike Britanije prema monarhiji u Jugoslaviji i odluke da se ipak podrže komunisti tokom Drugog svetskog rata.

Zbog Čerčilove politike prema Jugoslaviji, ostalo je zabeležena opaska Staljina tokom pregovora u Jalti, kada je Vinstona Čerčila upitao: „ Da li vam je jedan od srpskih monarha lično stao na prst?“

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага