Претрага
Претрага
Close this search box.

Spoj nauke i turizma na prvom Svetskom finalu CanSat/raketnog šampionata na Čeneju od 25. do 27. septembra

Foto: Pexels
Povodom predstojećeg Svetskog finala CanSat/raketnog šampionata koji će biti održan u Vojvodini, tačnije na Čeneju, od 25. do 27. septembra 2022. godine danas je održana konferencija ze medije u Privrednoj komori Vojvodine, gde su predstavljeni ciljevi ove manifestacije kao i program.

Pokrajinski sekretarijata za privredu i turizam je podržao ovu manifestaciju, nakon konstruktivnog sastanka sa predsednikom Upravnog odbora Komiteta za razvoj svemirskog programa (Committee for Space Programme Development – CSPD), Dušanom Radosavljevićem, kada je definisana saradnja sa ciljem daljeg razvoja svemirskog programa u Srbiji, i posebnim osvrtom na turistički aspekt i privredne potencijale.

Šampionat obuhvata 62 zemlje, dok će petnaest zemalja koje su uspele da prođu veoma zahtevan kvalifikacioni proces učestvovati u finalu Šampionata.

Prema rečima organizatora, Indiju će predstavljati četiri tima na čelu sa dr Kanapati Gopalakrišnom, direktorom projekta 75 satelita i jednim od osnivača Svetskog šampionata, a Indija će naredne godine lansirati upravo 75 satelita kako bi simbolično obeležila sedamdesetpetogodišnjicu nezavisnosti, saopšteno je iz Sekreterijata.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, istakao je značaj samog događaja za AP Vojvodinu, našu zemlju i čitav region.

– Ono što je nas opredelilo da podržimo ovu manifestaciju jeste upravo to što Vojvodina danas, kao najrazvijenija regija Republike Srbije, prednjači u IT sektoru i digitalnoj poljoprivredi i ovo jeste još jedan iskorak koji hoćemo da ponudimo svim zainteresovanim stranama, pre svega, građanima Srbije. Na Svetskom finalu možemo da pokažemo da smo u mogućnosti da ga organizujemo, a potom i da znamo da imamo nešto što nema niko u regionu, te da će to postati tradicionalno kod nas. Hoćemo da ovaj događaj postane autentičan turistički proizvod i da ljudi planiraju svoje odmore i prema ovim aktivnostima – rekao je sekretar Ivanišević, dodavši da će upravo segment svemirskog inženjeringa obogatiti već formiranu i prepoznatu ponudu Vojvodine kao regije sa veoma razvijenom IT industrijom.

Direkator Svetskog finala, Dušan Radosavljević je predstavio sam program i šampionat, rekavši da je to međunarodno takmičenje otvoreno za elitne takmičare iz celog sveta, koji predstavljaju svoje države, kao studentski timovi ili kao nezavisni studentski timovi, te da se pobeda na ovom takmičenju smatra najvišim dostignucćem u oblasti svemirskog inženjeringa.

– Nakon održavanja Međunarodnog takmičenja u Srbiji u oktobru 2019. godine, kao pilot projekta, Srbija i Indija su se dogovorile da pokrenu inicijativu za osnivanje CanSat/raketnog šampionata na globalnom nivou, radi podizanja ovog programa na viši nivo, uključivanja većeg broja zemalja i studenata, na prvom mestu zbog obrazovanja, a onda i zbog promovisanja svemirskog inženjeringa. Konzorcijum Svetskog šampionata čine ustanove iz Indije, Srbije, Italije, Tunisa, Perua i Portugalije. Takmičenje će od naredne godine biti prošireno i na osnovne i srednje škole, a sam proces je u toku – istakao je Radosavljević.

Pored toga, Radosavljević je istakao da je Komitet sa Asocijacijom indijskog tehnološkog kongresa i tri visokoškolske ustanove, prošle godine godine lansirao tri “UNITY” satelita, te da će ove godine biti lansiran i četvrti.

Šampionat je koncipiran u okviru tri faze takmičenja – nacionalno, kontinentalno takmičenje i svetsko finale.

ekapija.com

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti