Претрага
Претрага
Close this search box.

Sprečen teroristički napad na Zaporošku nuklearku, u Kijev stižu španski sistemi PVO

Foto: Sputnik ©/screenshot

U toku je 253. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Eksplozije su odjeknule u Krivoj Rogu, Melitopolju i Nikopolju. Odbijen napad ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast.

Zaporoška nuklearna elektrana ​​prešla je na snabdevanje sopstvenih potreba dizel agregatima nakon što je Ukrajina isključila napajanje strujom dva dalekovoda koja vode do stanice, rekao je Renat Karča, savetnik generalnog direktora “Rosenergoatoma” televiziji “Rusija 24”.

“Jednostavno su isključili dve linije koje su napajale reaktore. Usled ovih akcija, reaktori će sada biti prinuđeni da se hlade na dizel postrojenjima. Sada ćemo morati da sačekamo sa grejanjem“, rekao je Karča.

Prema njegovim rečima, takve akcije Kijeva predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju po nuklearnu bezbednost.

Španski sistemi PVO “Havk” su već na putu ka Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu španskom radiju “Kadena SER”.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je funkcionisanje morskog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nakon povratka Rusije učešću u prehrambenom sporazumu, potpuno normalizovano.

„Od Ukrajine smo dobili pismene garancije, predali ih Sergeju Šojgu. U sredu u 12 časova odlučeno je da se nastavi funkcionisanje mehanizma za izvoz žita. Rad morskog koridora je potpuno normalizovan. Njegovo funkcionisanje se nastavlja, ovo je humanitarna misija“, rekao je Akar televiziji “Haberturk”.

Ministar odbrane je kao da Turska čini sve neophodne napore da produži ugovor o žitu, koji ističe 19. novembra.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev potvrdio je da je sprečen teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu.

„Dobili smo informaciju da su naše specijalne službe sprečile teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu“, rekao je Patrušev, govoreći na sastanku sekretara saveta bezbednosti zemalja ZND.

Sprečen teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, prema dostupnim informacijama, Ukrajina je spremala eksploziju još od proleća – na teritoriji nuklearke pronađena je zaliha eksploziva koju su Oružane snage Ukrajine ostavile još u februaru-martu.

„U Zaporožskoj elektrani sprečen je teroristički napad, čiji je naručilac režim Zelenskog“, rekao je Rogov.

Pretpostavlja se da je eksplozivnu napravu trebao da aktivira neko od zaposlenih u nuklearki, kojeg bi angažovala Služba bezbednosti Ukrajine.

„Svrha sabotaže je da se uništi toplovod koji povezuje nuklearku sa Energodarom, čime bi stanovništvo grada ove zime ostalo bez grejanja“, rekao je izvor.

Situacija na liniji fronta u Hersonskoj oblasti nije kritična, trupe uspešno odbijaju pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu, rekao je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

On je pojasnio da trenutno nema masovnog gomilanja ukrajinskih jedinica na liniji fronta.

“Ne znaju šta da rade, jer je linija odbrane toliko moćna da ne znaju sa koje strane da priđu“, naglasio je Stremousov.

sputnikportal.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti