Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je novu vremensku prognozu i prvi jak topao talas najavio za oko 21. juna.

Naveo je da bi taj talas mogao da potraje do oko 24. juna, kada bi usledila promena.

“Jutarnji proračun operativnog ECMWF-a preti prvim jakim toplim talasom oko 21. juna koji bi potrajao do oko 24. juna, kada bi usledilo jače osveženje i pogoršanje uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Do 21. 6. prijatno rano, letnje vreme”, objavio je Čubrilo na Fejsbuku.

Foto: Screenshot Facebook

Prethodno je najavio da se u narednih desetak dana očekuje pretežno suvo i umereno toplo vreme bez velike vrućine.

“Od utorka pa sve do petka nad gotovo celim regionom suvo i stabilno. U utorak retke pojave pljuska može biti ponegde u planinskom delu regiona, dok bi nad ostalim predelima preovlađivalo suvo”, napisao je on.

“Tokom dana će preovlađivati sunčano i toplo uz maksimume od +24 do +29 stepeni Celzijusa”, dodao je.

U petak su mogući lokalni pljuskovi

“Konkretnije osveženje uz češće pljuskove bi po trenutnim postavkama bilo moguće oko 25. juna, kada bi se nešto jači hladan front uspeo svojom glavninom prebaciti preko Alpa.Što se tiče perioda pred nama ponovo se očekuje značajan deficit padavina, posebno u nizijskom delu Hrvatske i Srbije tamo gde su glavni agrarni regioni i gde je kiša najpotrebnija. Dobro je što barem temperature neće otići ekstremno visoko te će to koliko-toliko umanjiti negativne efekte suše koja se posle manjeg oblažanja ponovo vraća nad najveći deo regiona – stoji u objavi.

(Kurir.rs)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments