Претрага
Претрага
Close this search box.

SRBI POLUDELI ZA OVOM DESTINACIJOM: Masovno se prijavili za vaučere

Foto: sokobanja.org

Jedna od najtraženijih destinacija za leto u Srbiji jeste Sokobanja!

Sokobanja je jedna od omiljenih destinacija u Srbiji, ali ove godine je postala naročito popularna baš zbog vaučera koje je dodelila država za letovanje u Srbiji 2022. godine. Najviše prijava za vaučere je stiglo iz Leskovca, a najtraženija destinacija je upravo Sokobanja. Pored nje su još i popularne Vrnjačka Banja, Zlatibor, Gornja Trepča i Sijarinska Banja.

Skoro dva veka traje organizovani turizam u Sokobanji, baš zbog njene lokacije i svega što ona nudi! Smeštena je u kotlini izmedju sedam planina:  Ozrenom, Leskovikom, Devicom, Krstatcem, Slemenom, Rtnjem i Bukovikom.

Sokobanji najbliži gradovi su: zapadno, Aleksinac 30 km, na severu, Boljevac 27 km i istično Knjaževac 47 km. Preko Aleksinca Sokobanja izlazi na autoput Beograd – Niš i tako je spojena sa svim delovima južne, zapadne i severne Srbije. Od Beograda je udaljena oko 240 kilometara i put otprilike 2,5 sata.

Sokobanja danas raspolaže sa oko 17.000 ležajeva, a od tog broja 14.500 se odnosi na privatni smeštaj. U Sokobanji ima 5 hotela koji raspolažu sa oko 2.500 ležajeva. Ukoliko odlučite da posetite ovo mesto na nekoliko dana, u ponudu možete pronaći bezbroj hotela, apartmana, vila i soba.

Cene imaju veliki raspon, u zavisnosti od onoga što želite da priuštite sebi. Cene smeštaja u avgustu se kreću od 2.500 dinara za noć, u apartmanima koji su na oko 350 metara do kilometar udaljeni od centra. Ukoliko želite luksuzniji odmor, boravak u hotelu sa bazenom košta oko 22.000 dinara za noć za dve osobe.

Aktivnosti za turiste

Sokobanja je veoma sadržajno turističko odredište i pruža brojne mogućnosti za odmor, tako da podjednako privlači i porodične ljude i pojedince koji tragaju za avanturom i uzbuđenjem. Turističku ponudu Sokobanje čine brojne atrakcije, kulturno-istorijski spomenici, te objekti i ljudske tvorevine koji na najbolji način oslikavaju tradiciju ovog područja.

Soko grad

Tvrđava Sokograd je najpoznatiji kulturno-istorijski spomenik, izgrađen u srednjem veku krajem XIII i početkom XIV, na temeljima rimske tvrđave. Poslednje veliko razaranje Sokograd je doživeo početkom XV veka u borbama za turski presto između sultana Muse i odmetnika Hamuz bega. Iako je Sokograd danas teško pristupačan, turisti ne propuštaju priliku da obiđu ovu tvrđavu, piše bookaweb.

Foto: destimap.com

Izletišta koja se ne plaćaju

Zahvaljujući bogatoj prirodi i živopisnim pejzažima, u Sokobanji postoji mnogo uređenih izletničkih mesta sa klupama, senicima, ložištima, izvorima pitke vode i obeleženim stazama o kojima se brinu lokalna planinarska društva.

Najposećenije izletište u Sokobanji je izletište Lepterija. Ima veliki prostor za igru i poneki sadržaj za decu, kao i stolove i stolice za obrok u prirodi. Poseban doživljaj pruža šetnja stazama kroz bajkovitu šumu i predeo pored reke koji vas vodi upravo do ovog izletišta. Nećete plaćati ulaz šta god da želite da obiđete i vidite od prirodnih lepota Sokobanje.

Tursko kupatilo

Tursko kupatilo Amam se nalazi u samom centru Sokobanje u banjskom parku. Sagradili su ga Turci na temeljima rimskih termi u XV veku. Prvi put je obnovljeno 1834. godine po naredbi kneza Miloša Obrenovića, a zadnji put 2005. To je jedino tursko kupatilo u Srbiji koje je u funkciji, a poznato je i po tome što je u njemu snimljena čuvena scena iz filma Zona Zamfirova Zdravka Šotre. Inače, u Hamamu je napravljena i Kneževa kada, koja se i danas koristi.

Akva park

Akva park u Sokobanji je udaljen od centra 1,5 kilometar i neizostavna je atrakcija kojom možete obogatiti odmor sa decom u Sokobanji. Može se pohvaliti izuzetnim kvalitetom vode zbog najsavremenijih filtera za prečišćavanje. Akva park se nalazi u okviru sportsko-rekreativnog kompleksa Podina, koji je pogodan i za pripreme sportista i za održavanja sportskih manifestacija. Cena ulaznice je samo 600 dinara za odrasle osobe za ceo dan.

Foto: trip.com

mondo.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti