Претрага
Претрага
Close this search box.

SRBIJA BEZ BARIJERA – Inkluzivno igralište za decu sa invaliditetom u Vrbasu

Foto: TV vesti/Screenshot

Srbija postaje zemlja bez barijera, a to pokazuju inkluzivna igrališta koja se prave u čitavoj zemlji. Jedno od njih nalazi se u u opštini Vrbas.

Polazeći od značaja fizičke aktivnosti za zdravlje i razvoj dece Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom inicirao je realizaciju projekta, koji je za cillj imao obezbeđivanje aktivnog okruženja, odnosno kvalitetnog zelenog prostora za rekreaciju dece sa invaliditetom. Projekat je urađen u saradnji sa Ministarstvom za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Lokalna samouprava opštine Vrbas omogućula je da dečiji inkluzivni park bude smešten u Gradskom parku, u neposrednoj blizini Sportskog i rekreativnog centra.

Ivorin Lukin, član Opštinskog veća za komunalne poslove, rekao je za Pink da je park namenjen deci sa određenim stepenom invaliditeta, i da im nudi određene fizičke aktivnosti, koje oni ne mogu da ostvare u redovnim parkovima, i da su sprave koncipiranje baš za njih.

– Opština Vrbas svake godine sebi zada za cilj da bar uradi jedan deo infrastrukture koja je namenjena olakšavanju života osobama sa invaliditetom, naveo bi obaranje ivičnjaka koje mso radili u velikom broju, jendostavno vi možete sada centrom Vrbasa slobodno da se krećete i da nemate nikakvih barijera – kaže Lukin.

Foto: TV vesti/Screenshot

Izgradnjom inkluzivnog igrališta deci sa invaliditetom omogućeno je da vežbaju i budu fizički aktivni, a kako će park koristiti i redovna populacija dece i omladine, izgradnjom parka doprinosi se i socijalizacijom dece sa invaliditetom.

Ovo inkluzivno igralište je dostupno za svako dete. Istovremeno pomoći će da se oni i njihove porodice integrišu u zajednicu. Ono je korak u pravom smeru u kojem ide opština Vrbas.

Za izgradnju inkluzivnog igrališta Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom opredelio je više od četiri miliona dinara.

pink.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti