Foto: Belga/Dirk Waem
Svetske analize obdukcija publikovane u časopisima, stručnim i naučnim publikacijama pokazale su da je kovid 19, oboljenje virusne etiologije, veoma opasno, brzo se širi i daje teške posledice. Koronavirus zahvata sve ćelije organizma, centralni nervni sistem, mozak, kožu, digestivni trakt, organe za varenje, sve žlezde u tkivu, slezinu, jetru, bubrege.

Trećina umrlih imala je 2020. inficirane ćelije mozga, kaže patolog prim. dr Radoslav Radosavljević.

Doktor Radosavljević ističe da je pandemija koronavirusa nastala naglo sa ogromnim brojem obolelih i velikim brojem preminulih. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija izdala preporuku svim zdravstvenim službama sveta da se obdukcije preminulih od korone ne rade ukoliko nisu ispunjene uslovi koji zahtevaju maksimum bezbednosti za one koji to obavljaju.

– Srbija je prihvatila preporuku SZO i do ovog momenta mi nismo imali adekvatne uslove i zato smo čekali da ispunimo sve norme i standarde i dobijemo obdukcionu salu koja će maksimalno zaštititi osoblje koje obavlja autopsije – naglašava Radosavljević.

Prema njegovim rečima, obdukcija je metod, način ispitivanja preminulih pacijenata da bi se utvrdio uzrok smrti.

– To je jedini momenat kada živi uče od mrtvih – smatra dr Radoslav Radosavljević.

U Srbiji je prva zvanična obdukcija zatražena tek pre dva meseca, kada je mlad čovek preminuo u Batajnici za svega nekoliko sati, neposredno nakon prijema u bolnicu.

– Obdukacija je pokazala da je dominantan uzrok smrti upala pluća sa razvojem trombo embolijske bolesti i zahvatanjem srca, srčanog mišića, razvojem miokarditisa – kaže Radosavljević.

Dodaje da je moguće elektronskom mikroskopijom utvrditi da li je neko umro od kovida ili sa kovidom.

– Elektronskom mikroskopijom se može virusna partikula dokazati u samoj ćeliji pošto virus ulazi u ćeliju i zahvata ćelijske organele, delove ćelija koji predstavljaju organizam u malom i obavljaju sve te funkcije. Skup ćelija daje tkivo, a skup svih tkiva daje organ odnosno organske sisteme. Ako u toj ćeliji nađemo virusnu partikulu mi smo automatski dokazali to elektronskom mikroskopijom – objašnjava Radosavljević.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments