Srbija i Mađarska parafirale saradnju u oblasti obnovljivog vodonika

Foto: autoblo.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministar tehnologije i industrije Mađarske Laslo Palkovič potpisali su danas u Vladi Srbije Memorandum između dva ministarstva o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika.

Mihajlović je, nakon potpisivanja tog dokumenta, konstatovala da dve zemlje imaju odlične političke i bilateralne odnose i da je Mađarska važan trgovinski partner Srbije, treći po razmeni od zemalja EU, a šesti ukupno.

To je, kako je ocenila, dobra osnova za unapređenje saradnje i u oblasti energetike, gde se nismo zaustavili samo na snabdevanju gasom, već želimo da radimo zajedno i u procesu energetske tranzicije.

– Verujemo da Mađarska može da nam pomogne da u tom procesu budemo još efikasniji. Bez obzira na sve što se dešava i na energetsku krizu u Evropi i svetu, nema sklanjanja od energetske tranzicije jer je to korak i ka većoj energetskoj bezbednost – navela je ona.

Mihajlovićeva je ukazala na to da je u novim zakonima iz oblasti energetike zeleni vodonik prepoznat kao obnovljivi izvor energije i da će vodonična strategija biti sastavni deo nove strategije razvoja energetike Srbije.

– Potpisani memorandum je osnova da razmenjujemo dokumente iz ove oblasti i razgovaramo o potencijalnim zajedničkim projektima. Ponosni smo što već stvorili u Srbiji zakonske uslove za korišćenje vodonika i nadam se da ćemo moći u narednom periodu i konkretnije moći da predstavimo prednosti toga – rekla je ona.

Palkovič je rekao da su pitanja dostupnosti, pristupa i cena energije danas ključna pitanja u svetu, a da je njima pridodato i pitanje energetske nezavisnosti.

On je rekao da oblast za koju je danas potpisan memorandum obuhvata važna pitanja kao što su proizvodnja, skladištenje i transport vodonika, te da je Mađarska, koja već ima određena iskustva, spremna da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao investicione planove i projekte, preneo je sajt Vlade Srbije.

ekapija.com/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti