Foto: Coupe de France de Robotique/eurobot_srbija
Tim studenata “Mi robotics” sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu doneo  je zlato Srbiji osvojivši juče, u kasnim večernjim satima, prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju EUROBOT 2022 u Francuskoj, i time Srbiju učinio najboljom u ovoj oblasti među ekipama iz celog sveta.

Evropsko prvenstvo u robotici održano je u Francuskoj od 25. do 28. maja, a tema Eurobota 2022 bila je „Doba robota”.

Subotičanin Aleksa Stevanović, student druge godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na smeru Mehatronika,  jedan je  od članova šampionskog tima na ovom takmičenju, a pobedničku ekipu, pored Alekse, čine Aleksandar Kičić, Slaven Petković, Srđan Apostolović, Andrija Mirosavljev, Aleksandar Lalić, Miloš Džudović, Teodor Marić, Stefanos Lalić, Saša Vukadinović i Stefan Mirković.

Aleksa Stevanović je za portal Vojvodina uživo izjavio – “Srećni smo zbog pobede, ali nismo iznenađeni. Iznenađeni su svi ostali, kako učesnici – tako i sudije. Naime, pred zoru finalnog dana promenili smo taktiku. Nismo je testirali, pa tako i nisu protivnici mogli da je vide i pripreme odbranu. Programirali smo jednog robota da sabotira njihova dva na stolu, dok je jedan naš prikupljao poene”  objašnjava Aleksa i dodaje da je u hali  u finalu vladala uzavrela atmisfera. „Svi su naviјali za naš tim. Orilo se „Srbija, Srbija”. Ponosni smo i dostojno smo proneli ime naše zemlje. Ovaj uspeh je plod istrajnog rada profesora i studenata fakulteta” napominje Aleksa.

Na takmičenju je učestvovalo je 17 ekipa a Srbiju su predstavljale tri ekipe iz Novog Sada sa FTN-a.

Ovo je, inače, 22. put da studenti FTN-a predstavljaju Srbiju na EUROBOT-u, i  svake godine imali su zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto.

2019. godine, tim iz Srbije, sa novosadskog  Fakulteta tehničkih nauka, takođe je osvojio zlato.

Ovo takmičenje prvi put je organizovano 1994. godine u Francuskoj, a pre 20 godina dobilo je međunarodni status i predstavlja jedno od najvećih svetskih studentskih nadmetanja u oblasti robotike, prenosi portal Vojvodina uživo.

Pogledajte celo finale, i kako je tim FTN osvojio zlato:

vojvodinauzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments