Претрага
Претрага
Close this search box.

Srbija puna istorije: Krenuli u proširenje graničnog prelaza, pa našli srednjevekovno groblje

Foto: ZoomUE
Tokom izgradnje druge trake teretnog terminala na graničnom prelazu Gostun, u opštini Prijepolje, otkrivena je jedno od najvećih srednjovekovnih nekropola u Polimlju prenosi portal Vesti Zapadne Srbije ”ZoomUE”.

Ovaj lokalitet poznat je još od sredine prošlog veka, ali do sada na njemu nije bilo većih istraživanja. Groblje datira iz 14. ili 15. veka.

Do sada je evidentirano 29 pronađenih skeleta, od kojih neki pokazuju natprosečnu visinu za ljude te epohe, višu od 1,80 metara. Grobovi su hrišćanski, a nađeni su i delovi nošnje, dugmad, kao i kovani novac.

Ovaj kraj Srbije obiluje arheološkim nalazištima. Naime, još jedno groblje, Grčko groblje, se nalazi u selu Hrta, 16 kilometara jugozapadno od Prijepolja. Nekropolu čine Donje i Gornje groblje, međusobno udaljeni 100 metara, sa stećcima raspoređenim na dve humke okružene seoskim putem i potokom.

Hrta, kraj Prijepolja, ima Grčko groblje, od velikog istorijskog značaja, te je na UNESCO listi; foto: SNEWS/ MEDIN HALILOVIC

Gornje groblje se sastoji od 33 stećka: 18 sanduka, 12 ploča i 3 amorfna spomenika. Ovaj lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a.

zoomue.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага