Претрага
Претрага
Close this search box.

Srbija razgovora sa pet država o ukidanju tranzitnih dozvola za kamione

Foto: EPA /Zoltan Balogh/ ilustracija/Arhiva

U proteklom periodu smo sa devet zemalja EU ukinuli tranzitne dozvole i tu imamo liberalan režim, a takva inicijativa pokrenuta je i sa predstavnicima Vlade Španije, Italije, Austrije i Azerbejdžana, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je dodao da je cilj Srbije da nastavi sa procesom ukidanja tranzitnih dozvola, kako bi srpske kamiondžije mogle da rade slobodno, pre svega u zemljama EU.

Ministar je na TV Pink najavio da će isti predlog biti upućen i Nemačkoj, dodavši i da je na sastanku sa predstavnicima Puteva Srbije razgovarao o opremanju dve lokacije na auto-putu od Subotice do Niša, koje bi bile uređena odmorišta za vozače kamiona.

Vesić je objasnio da je sada sistem tranzitnih dozvola takav da onoliko dozvola koliko Srbija izda pojedinačno drugim zemljama, isto toliko dozvola oni daju našim vozačima kamiona, što je komplikovana birokratska procedura, jer za svaki odlazak u inostranstvo naši vozači moraju da dobiju novu dozvolu.

– Ja ću naredne nedelje razgovarati sa vozačima kamiona, da vidimo šta država dodatno može da uradi da im olaška rad. Nije sve do nas, dogovori zavise i od drugih zemalja, ali na nama je da se borimo za naše vozače. Prevoznici zapošljavaju veliki broj ljudi, prevoze robu – rekao je Vesić.

Foto: BNR

On je ocenio da Srbija postaje i sve važniji logistički centar, budući da se gradi železničko-drumski intermodalni terminal u Batajnici, a gradiće se i u Makišu, dok će kapacitet Aerodroma “Nikola Tesla” biti udvostručen.

Prema njegovim rečima, radi se na uspostavljanju integrisanog graničnog prelaza na Horgošu, što će dovesti do ubrazavanja carinske procedura i smanjenja čekanja kamiona na granici preneo je sajt Vlade Srbije.

ekapija.com

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага