Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Slava Grada Novog Sada, danas je svečano obeležena svetom arhijerejskom Liturgijom koja je služena u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija. Liturgiji je prisustvovao gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Sveti Đorđe ili sveti Jurij je zaštitnik svih Novosađana duže od jedne decenije. Eparhija bačka odlučila je da Đurđic bude slava Grada Novog Sada, znajući koliko je poštovan i u zapadnoj i u istočnoj tradiciji.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Saborni hram svetog Đorđa, prvi put se pominje 1720. godine kada je bila manji hram koji je 1734. godine zamenjen novim. Današnji izgled crkva dobija u velikoj obnovi početkom 20. veka.

Svetog Georgija ili svetog Đurađa Srbi slave dva puta u godini. Sveti Đorđe ili Đurđevdan slavi se u proleće, na dan njegovog stradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 23. aprila po starojulijanskom, odnosno 6. maja po gregorijanskom kalendaru.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama sveti Georgije je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere.

U Gradskoj kući za 12.00 časova, zakazana je svečana ceremonija lomljenja slavskog kolača.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments