SRPSKA ATINA U BRATSKIM ODNOSIMA SA ČAK 14 GRADOVA NA TRI KONTINENTA! NS Uživo vam otkriva kojoj evropskoj metropoli nalazi „Novosadski trg“, i koja je lista prijatelja

Foto: Ilustracija

Kao tradicionalno otvoren grad, čiji su stanovnici pripadnici 26 različitih nacionalnih manjina, Novi Sad propagira bogatstvo različitosti negujući odnose saradnje ne samo sa gradovima regiona, već i širom sveta.

A od Dortmunda – trg!

U Dortmundu je nedavno tokom festivala ”Dortbunt” obeleženo 40 godina od bratimljenja sa Novim Sadom. Upravo su pre pet godina vlasti u Dortmundu, sa kojima je Novi Sad bratski grad od 1982. godine, odlučile da trgu u tom nemačkom gradu dodele ime vojvođanske prestonice. Govoreći na svečanosti koja je upriličena tim povodom prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević istakao je tada da je “Novosadski trg, koji se nalazi u srcu jedne od najlepših evropskih metropola, simbol plodne saradnje dva grada”, a sada su zvaničnici dva grada prošetali baš do Trga Novog Sada. Plan je da prilikom uzvratne posete Novom Sadu u junu bude otvoren i trg Dortmund u vojvođanskoj prestonici.

Delegacija Grada Novog Sada na čelu sa zamenikom gradonačelnika Milanom Đurićem u poseti Dortmundu, tokom festivala ”Dortbunt”; foto: Grad Novi Sad

Poslednjeg prijatelja, 14. po redu, Novi Sad je dobio u septembru prošle godine -Aleksandriju. Prethodno je u februaru 2020. prijatejstvo sklopljeno sa francuskim gradom Tavernijem, a gradonačelnik Vučević tada je izjavio da je ponosan što njegov grad širi mrežu svojih prijatelja u svetskim i evropskim okvirima. Tome je u novembru 2019. prethodilo potpisivanje sporazuma o saradnji, između Novog Sada i Kumanova.

Novi Sad ima gradove pobratime na svim stranama sveta

Inače, vojvođanska prestonica saradnju na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu ima sa dvanaest gradova na tri kontinenta. Prvu povelju o bratimljenju Novi Sad potpisao je 1974. godine sa italijanskom gradom Modenom. Usledili su sporazuimi sa Dortmundom (Nemačka), Noričem (Velika Britanija), Čangčunom (Kina), Iliupolijem (Grčka), Budvom, Pečujem (Mađarska), Temišvarom (Rumunija), Gomeljem (Belorusija), Nižnji Novgorodom (Ruska Federacija), Tolukom (Meksiko), Kumanovom (Severna Makedonija) i Taverna (Francuska).

Foto:dnevnik.rs/ Filip Bakic

Primer Srpske Atine je dobar, jer konstantno produbljuju saradnju

Politički analitičar Branko Radun smatra da praksa bratimljenja može da da dobre rezultate u oblasti ekonomske, obrazovne, naučne i kulturne saradnje.

– Da li će tako i biti najviše zavisi od čelnih ljudi grada i njiihove volje da tu saradnju prodube.Time se svakako otvaraju vrata saradnji na više nivoa, mada se u praksi često dešavalo da ti sporazumi ostanu samo slovo na papiru. Činjenica je da je potrebno da, osim političke volje, postoje i realni preduslovi da bi se saradnja ostvarila, jer ne mogu, na primer, dva grada da sarađuju na naučnom planu ako jedan ima Univerzitet, a drugi ne. Zato je primer Novog Sada dobar, jer su oni saradnju sa Modenom, Dortmundom i Nižnji Novgorodom zaista produbili i prepoznali obostrani interes – smatra Radun.

Modena, Italija; foto: awayandfar.com/

Ovako je sve počelo – slični tražili slične

Da je bratimljenje gradova šansa za nove kontakte i jačanje industrijske, trgovinske i naučno-tehničke i kulturne saradnje, shvatili su mnogi.

Posle Drugog svetskog rata, gradovi u svetu, na osnovu povelje Ujedinjenih nacija počinju da sklapaju prijateljstva sa drugim gradovima. Slična istorija, bliskost naroda, ali i ekonomski potencijal učinili su da danas nema grada u Srbiji koji nema pobratima u svetu.

Među prvima se Beograd pobratimio sa Koventrijem u Velikoj Britaniji još 1957, sa kojim je tokom Drugog svetskog rata podelio zlu sudbinu bombardovanja. Tada su gradske vlasti odlučile da im pošalju drvenu građu za izgradnju u ratu razrušenog pozorišta, a u znak zahvalnosti pozorište u Koventriju je dobilo ime “Beograd” koje i dan danas nosi.

Foto: kaldrma.rs/Nicola Young

Srpski gradovi rekorderi u bratimljenju 

Gotovo da ne postoji grad u Srbiji koji nema potpisan sporazum o bratimljenju sa nekim gradom u Evropi. Rekorder je Kragujevac koji ima saradnju i pobratimstvo sa čak 23 evropska grada. Tragičan događaj spojio je Kragujevac sa francuskim Sirenom, gde su masovno streljani članovi Pokreta otpora. Novi Pazar i Istanbul povezalo je muslimansko stanovništvo iseljeno sa ovih prostora, dok je privredna saradnja primakla Valjevo i Velenje. Trend učvršćivanja saradnje za Kraljevo je dostiglo vrhunac 70-ih godina, kada je grad na Ibru potpisao prvu povelju o bratimljenju sa slovenačkim Mariborom. Grad Jagodina je povelje o bratimljenju razmenio sa grčkim gradovima Perdikom, Korintom i Hrisopulijem, zahvaljujući kome je grad u Pomoravlju dobio na poklon dva hektara morske obale u mestu Keramoti, preko puta Tasosa. Niš je pobratim sa 14 gradova i opština iz inostranstva, a može da se pohvali i sa je pobratim sa ruskim Kurskom iz Rusije pune 102 godine.

Foto: TONS/ Aleksandar Milutinovic

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Mile
21.10.2022 10:36

Kako ke lepo ići po svetu mufte,i voleti svoj grad…

Povezane vesti