Претрага
Close this search box.

Srpska šljivovica nominovana za listu Uneska

Foto: elements.envato.com
Pre nekoliko decenija napustio je svoj zavičaj, ali se onda vratio rodnom selu. Mladen Jovašević živi u Londonu, ali je odlučio da ne zapostavi imanje u Prijevoru kod Čačka.

Podigao je zasade čuvene šljive ranke i proizvodi ono po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat i čuven u čitavom svetu – rakiju šljivovicu, koja je čak nominovana za listu Uneska.

– Detinjstvo sam proveo u podnožju planine Kablar, otišao sam u svet, ali koreni su me uvek vukli nazad. Svuda je lepo, ali gde god se kaže rakija, prva asocijacija je Čačak. To je naš brend i na njemu treba raditi. Nema razloga da naša rakija ne stoji rame uz rame na svim svetskim policama, barovima i hotelima – kaže Mladen Jovašević.

Njegova plantaža autohtone sorte ranka prostire se na 15 hektara i broji oko 6.000 stabala. Šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.

Mladen ističe značaj geografskog porekla, a u njegovom degustacionom podrumu sve je u duhu zavičaja: od kablarskog kamena do bureta stoletnog hrasta u kome odležava “kablarski žubor”.

– Zašto bismo išli na stranu, kada sve imamo ovde u krugu od tri kilometra. Naravno, to je ideja, osnovna vodilja da sve napravimo da bude domaće, lokalno, autohtono; zašto bismo se stideli i uzimali nešto tuđe, kad imamo sve mnogo kvalitetnije – zaključuje Mladen.

Iz Instituta za voćarstvo ističu da ova stara autohtona sorta šljive daje dobre proizvode, ali se mora strogo pratiti red u zasadima čuvene ranke, koja je nekada bila na mestu broj jedan.

ekapija.rs/biznis.telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti