Mladi šefovi, predstavnici Junior Chefs Cluba Srbije, osvojili su bronzanu medalju na najvećem svetskom kulinarskom takmičenju “Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022”, u Luksemburgu. Najprestižnije kulinarsko takmičenje na svetu održalo se četrnaesti put za redom pod pokroviteljstvom Svetske asocijacije kuvara u okviru EXPOGAST sajma a na njemu je nastupilo preko 100 timova iz celog sveta, kao i mnogo individualnih kuvara i poslastičara.
Junior Chefs Club, koji predvodi Nikola Biševac, šef u restoranu Paligo Palata sa Palića, bio je jedini predstavnik Srbije. Takmičio se u kategoriji Regionalnih timova i to kao juniorska selekcija (do 25 godina) u seniorskoj konkurenciji.
Da bi obezbedili uspeh i predstavili se u najboljem svetlu, pripremali su se mesecima unazad u restoranu Paligo Palata, zajedno sa svojim trenerima i asistentima.
– Naš tim predstavio se izložbenim timskim radom u formi hladnog stola, pod nazivom PRIRODA, sastavljenog iz dve kategorije – “Pastry art” i “Culinary Art”, sa ukupno 5 različitih sekcija. Kroz sve to pokazali smo različite tehnike kuvanja, oblikovanja i serviranja hrane, a svoju ocenu i komentare dali su najugledniji svetski kuvari – izjavio je Biševac.
Junior Chefs Club tim čini pet kuvara, jedan poslastičar i tri pomoćnika. Tu su Aleksa Susić – kapiten, Uroš Bolić – vođa kategorije, Aleksandar Ivanović – vođa kategorije, Filip Mihajlović – vođa kategorije, Stefan Ignjatović – poslastičar, Aleksandar Antić – pomoćnik, Nikola Maglovski – pomoćnik i Strahinja Radisavljević – pomoćnik.
Predsednik kluba Nikola Biševac istakao je da je ponosan na uspeh mladih kolega i zahvaljuje se svima na vremenu i trudu koji su uložili kako bi Srbiju i srpsko kulinarstvo predstavili na svetskoj gastonomskoj sceni.
Podsetimo, Junior Chefs Club je udruženje koje okuplja mlade i talentovane kuvare i poslastičare Srbije. Osnovano je 2012. godine sa ciljem da mladim kuvarima omogući pristup i učenje novih trendova u gastronomiji, kao i odlazak na najprestižnija svetska takmičenja.
– Neverovatno iskustvo za nas mlade koji želimo da jednog dana budemo baš ono ime koje se pamti i uvažava u svetu kulinarstva. Raduje me što učim od najboljeg iz naših krajeva i što je Paligo Palata uvek spremna da nas podrži – istakao je Viktor Deak, učenik iz Subotičke škole koji je na praksi u tom restoranu i koji je išao sa timom na takmičenje.
Junior Chefs Club iza sebe ima dve srebrne i pet bronzanih medalja na velikim takmičenjima:
Culinary World Cup 2014 (bronzana medalja)
IKA Culinary Olympics 2016 (bronzana medalja)
Culinary World Cup 2018 (srebrna medalja)
IKA Culinary Olympics 2020 (srebrna i dve bronzane medalje)
Culinary World Cup 2022 (bronzana medalja)
Blic.rs