Foto: Gradnja.rs

Kako prenosi NSBuild.rs pozivajuči se na podatke koje je preneo portal Gradnja.rs. Nekoliko godina nakon ekonomske krize i stagnacije u pogledu građevinarstva, u Novom Sadu se, iz godine u godinu, beleži oporavak ove privredne delatnosti. Građevinska sezona za nama trebalo bi da je najbolja u nizu, sudeći prema informacijama koje su detaljno opisane u temama regionalnog sajta NSBuild.

Foto: Galens

Entuzijasti foruma NSBuild.rs , tokom 2017. godine, zabeležili su 115 aktivnih gradilišta stambene novogradnje, uključujući osam stambeno-poslovnih kompleksa, što predstavlja apsolutni rekord u poslednjih nekoliko godina. Procenjuje se da je u protekloj godini bilo od 4.500 do 5.000 stanova u izgradnji.

Ne treba zaboraviti ni na javne i poslovne objekte poput tržnog centra Promenada, Naučno-tehnološkog parka, zgrade Radio-televizije Vojvodine, muzičko-baletske škole, zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji sa mnogobrojnim ostalim sportskim i verskim objektima i celokupnom stambenom novogradnjom čine više od 700.000 kvadrata u izgradnji na teritoriji Novog Sada.

Foto: nsbuild.rs

Najčešće radovi na jednom projektu obuhvate dve građevinske sezone, pa imajući to u vidu, ovim tempom u proseku za dve godine nikne čitavo naselje bruto razvijene građevinske površine poput Telepa, ali nažalost unutar već opisanih granica postojećih naselja Novog Sada.

U prilog građevinskog zamaha svedoči i privođenje nameni zapuštenih objekata širom grada među kojima je kompleks na Podbari, stambeni objekat duž Bulevara cara Lazara i budući hotel Šeraton. Uz nabrojane, važno mesto u novosadskoj panorami zauzeli su neboderi čiju izgradnju finansiraju firme City gradnja i Galens invest.

Foto: Gradnja.rs

Na osnovu operativnih podataka koje su zabeležili članovi NSBuild.rs , pod pretpostavkom da će faktori koji su delovali u posmatranom periodu (2014 – 2017.) delovati i dalje približno istim intenzitetom, možemo da očekujemo da će u Novom Sadu tokom 2018. godine biti 122 aktivna gradilišta stambene novogradnje.

Autor: nsbuild.rs/gradnja.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
30/12/2017 16:24

Samo da pitam kada ce se raditi nasip na telepu na kraju ulice petefisandora?Taj put vodi do par ulica a u najgorem stanju je?Dosta farbanja stranackog puteve prvo napravite pa onda kule i palate…

Novosadjanin
31/12/2017 00:32

Na svaku zgradu po jedno parking mesto i svi srecni…
Ups, pa zgrada nije kuca, a trebalo je parking napraviti…
Neka… Kome treba parking, bitno je da gse grad puni i da se svi parkiramo jedni drugima na glavi… A da imamo GSP! A da nema ni trecinu dovoljnih polazaka…
Steta…