ŠTA PODRAZUMEVA C I D KATEGORIJA VATRENOG ORUŽJA? Licencirani instruktor Urošević: Ovo se može kupiti uz ličnu kartu BEZ POLICIJE

Foto: Screenshot YouTube DumDum

Učestali slučajevi ranjavanja iz vazdušne puške ponovno izazivaju pitanja o tome ko sme i pod kojim uslovima rukuje ovim oružjem. O tome i o preventivnim merama neophodnim da se smanje nesrećni slučajevi saznala je novinarka Kurira Anastasija Bogdanović.

Iako uglavnom nije smrtonosna, neadekvatno i nesavesno rukovanje vazdušnom puškom može naneti teže telesne povrede. Poseban problem je to što je dostupna i jeftinija od vatenog oružja.

Sagovornik i licencirani insturktor za rukovanje vatrenim oružjem Ivan Urošević rekao je:

– U globalu za svako oružje treba veća kontrola. Posle svih ovih dešavanja, naravno. Mislim da verovatno treba da ima kontrola ako se radi o oružju – rekao je Urošević i dodao:

Vazdušno oružje se svrstava u C i D kategoriju, što podrazumeva da korisnik savesno i odgovorno rukuje ovim oružjem kako bi izbegao zakonske sankcije. C kategorija obuhvata oružje iznad određenog kalibra i snage, koje mora biti prijavljeno policijskoj upravi. Oružje iz kategorije D, kao klasično vazdušno oružje, može se kupiti uz ličnu kartu bez obaveze prijave policiji – rekao je.

Kontrola nad vazdušnim oružjem je postala pitanje od interesa, posebno nakon više slučajeva povreda i nesreća koje su uključivale ovu vrstu oružja. Stručnjaci apeluju na korisnike da ga čuvaju na bezbednom mestu i odgovorno rukuju njime.

Kurir.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nikola
08/09/2023 12:44

Evo neki dan je bilo ranjavanje pistoljem za svinje, pa TikTok izazov voznje u suprotnom smeru pa kolima udario policiskog inspektora, dinamit nedavno, itd… Sve je to takodje pitanje od interesa i tu zaista treba veca kontrola. Slucajevi upotrebe leganog oruzija za izvrsenje krivicnog dela ili nesrece je manje od 1% u Srbiji.
Prestanite da plasite narod i punite im glavu kako su legalni vlasnici oruzija pretnja, ili sportski strelci iz ovih kategorija oruzija. Resavajte sistemske probleme

Povezane vesti