Претрага
Претрага
Close this search box.

ŠTA SVE MOŽEŠ U SRBIJI SA 100 DINARA? Evo liste za pekaru, samoposlugu i pijacu! Koliko stvarno vredi “tesla”, iznenadićete se

Foto: Youtube Printscreen
Nakon talasa poskupljenja, koji nam je doneo koronavirus, početkom ove godine suočili smo se sa još jednim slabljenjem kupovne moći, izazvanim nemirima u Ukrajini.

Kako se iz meseca u mesec iz nabavke vraćamo sve praznijih cegera, evidentno je da je popis stvari koje možemo da priuštimo sebi za 100 dinara sve kraći. Prema tome, “stotka” više i nije neka para, piše novosadski Dnevnik.

Pekara

Ukoliko s plavom novčanicom u ruci uđete u pekaru, možete da kupite veknu hleba, a uz nju još samo čašu jogurta. Lepinja, dve kifle, dva pereca, đevrek, kroasan ili dva čokoladna mleka,takođe, toliko koštaju.

Samoposluga

Ako poželite litar mleka ili jogurta, ostajete bez hleba, što znači da sa “stotkom” ne možete da pribavite ni osnovne jutarnje potrepštine.

Kada su u pitanju osnovne namirnice, poput šećera, brašna i soli, za “plavog Teslu” možete da nabavite kilogram jedne od njih, a po istoj ceni tek pola litre ulja.

Pijaca

Ni na pijaci se s ovom novčanicom nećete provesti slavno. Možete da kupite dve veze blitve, kilogram crnog luka, krompira ili krastavca, pola kilograma kelja ili karfiola, kao i jednu kelerabu ili dve do tri glavice belog luka…

Moći ćete da kupite pola kilograma bresaka, višanja ili kajsija, kilogram banana ili jabuka, dok će vam za kilo sezonskog voća, poput jagoda i trešanja, zafaliti nekoliko novčanica od 10 dinara.

Slatkiši

Za ljubitelje slatkiša imamo dobru vest: za “stotku” može da se priušti kugla sladoleda, a da se, pritom, upotpuni i slatkim kornetom. Mala plazma, niz čokoladica poput kinder buena, cipiripija, marsa, mančmelou idealan su desert za one sa “stotkom” u yepu. Zatim, jedne žvake, tik-tak bombone, poneki upaljač i skoro pola kutije cigareta. Sto dinara je dovoljno i za male kokice, smoki i nekoliko kesica štapića, ali i za osvežavajuće napitke u limenkama od 0,25 litara, kao što je kola, sprajt, neko energetsko piće i niz sokića…

Kafić

Domaća kafa je dostupna za ovu paru u mnogim ugostiteljskim objektima. espreso i nes o tom trošku možete popiti jedino u kladionicama, ali da, pritom, samo posmatrate dok drugi “igraju na sreću”, jer za tiket i tombolu, naravno, neće biti.

Drogerije/Kozmetika

U nekim drogerijama, što je pozitivno iznenađenje, za ove pare možete da kupite kupku, šampon ili sapun, sredstva za dezinfekciju ruku i pojedine pomade u malim, putnim izdanjima…

GSP prevoz

Što se tiče javnog prevoza, “plava novčanica” je dovoljna za vožnju u jednom smeru, dok vam u taksiju za ovaj iznos neće ni taksimetar upaliti. Vozači za 100 dinara mogu da se parkiraju 60 minuta u crvenoj zoni, 120 u plavoj, dok u beloj mogu da parkiraju vozilo na tri sata. Za jednu dnevnu parking kartu, takođe, potrebna je “stotka”…

Menjačnica

Za 100 dinara odavno ne možemo da kupimo jedan evro, ni dolar ili rublju, ali je zato jedna i po konvertibilna marka za “stotku” vaša… Sve češće u izlozima polovne odeće i obuće viđa se natpis “Danas sve za 100 dinara”, tako da sa “plavkom” možete da se isprsite i nabacite komad odeće ili aksesoar.

Buvljak

Za kupce sa “stotkom” u džepu buvljaci i ulični prodavci su “bogom dani”. Izbor je širok, te mogu da nabave nekoliko knjiga, komad-dva nakita, par čarapa, dve kuhinjske krpe i najraznovrsnije drangulije.

Kultura i zabava

Što se tiče kulturno-zabavnog programa, može da se pogleda trećina pojedinih pozorišnih predstava, trećina filma u bioskopima, kao i deseti deo muzičkih koncerata…

Kurir.rs/Dnevnik

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti