Претрага
Претрага
Close this search box.

Stara barutana Petrovaradinske tvrđave postaje VRTIĆ, Mišeluk dobija i NOVI DOM PENZIONERA (FOTO)

Mišeluk na spoju sa Sremskom Kamenicom u budućnosti biće bogatiji za nekoliko objekata višeporodičnog i porodičnog stanovanja, a u planu su i dom penzionera, predškolska ustanova i zelena pijaca.

Na sajtu JP „Urbanizam“ na ranom javnom uvidu našao se konceptualni okvir izmena i dopuna plana detaljne regulacije Mišeluka 2 u Novom Sadu.

Jedna od obuhvaćenih parcela deo je kompleksa napuštene kasarne, koji nije neophodan za funkcionisanje Vojske Srbije, pa se nakon rešavanja imovinsko-pravnih odnosa predviđa promena namene ovog lokaliteta.

Foto: Printscreen/geosrbija.rs

U užem pojasu uz Institutski put planira se višespratno stanovanje, dok će u pozadini biti uređena zelena površina, a ostatak prostora planiran je za kompleks predškolske ustanove.

„Unutar kompleksa planiranog za predškolsku ustanovu nalazi se objekat stare barutane, koji uživa status prethodne zaštite, kao vredan primer tehničkog nasleđa. Planira se njegova rekonstrukcija i promena namene u objekat za boravak dece, a u skladu sa uslovima zaštite spomenika kulture“, navodi se u dokumentu.

U pitanju je barutana koja se nalazi sa zapadne strane ulice Nikole Vujića, a sa druge strane u produžetku neimenovane ulice Mišeluk 5.

Više o pet barutana Petrovaradinske tvrđave koje se još uvek nalaze u okolini Novog Sada pisali smo u ranijem tekstu.

U južnom delu celine predviđa se izgradnja kompleksa doma za stare.

„Ovaj kompleks, zajedno sa još jednim planiranim na Mišeluku 3, zadovoljiće potrebe za ovim vidom socijalne zaštite stanovnika cele sremske strane grada“, navodi se u dokumentu.

Pored višeporodičnog stanovanja, ovim planom predviđaju se i površine za opštegradski centar, tačnije, kulturno-trgovačko-administrativnog centra sa zelenom pijacom i uređenom zelenom površinom.

Konceptualni okvir izmena i dopuna plana detaljne regulacije Mišeluka 2 u Novom Sadu na ranom javnom uvidu je do 14. juna 2023. godine, a svim građanima dostupan je na sajtu JP „Urbanizam“.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Crni
03.06.2023 22:12

Te barutane treba prvo srušiti pa izgraditi nove objekte.. Ko bi normalan pustio svoje dete u ove sadašnje iako renovirane ti zidovi su natopljeni urinom i izmetima ljudi i životinja, da ne govorimo o vlagi i dotrajaloj građi kao barut suvoj…

Povezane vesti