Претрага
Претрага
Close this search box.

STARI LEDINCI – MESTO SA MALO STANOVNIKA I PUNO LEPE PRIRODE (FOTO, VIDEO)

Foto: Gradske info

Stari Ledinci su prigradsko naselje koje spram drugih naselja nije previše naseljeno, ali zato ima izuzernu prirodu koju svi rado posećuju.

Ovaj mali raj nalazi se nalazi u donjem delu Kamenarskog potoka, između naselja Novi Ledinci, Sremska Kamenica, Rakovac i Vrdnik.

Foto: Gradske info

Od centra Novog Sada Stari Ledinci su udaljeni 13 kilometara, odnosno 18 minuta vožnje autom.

Mesto koje su nekada zvali Ledinci

Ovo mesto, na obroncima Fruške gore, nekada je bilo poznato kao Ledinci. Naime, poznato je da pored Starih Ledinaca postoje i Novi Ledinci – koji se danas još zovu i Ledinci. Međutim, istorija pokazuje da je naselje u 13. veku bilo smešteno uz obalu Dunava. Nakon što je od strane Mongola spaljeno, stanovnici ovog mesta povukli su se u šumu. Ista sudbina ponoviće se i u 16. veku, kada će Ledinci biti opet spaljeni, ali od strane Turaka. Ono što je od njih ostalo bilo je naseljeno na teritoriju poznatu danas kao vikend naselje Klisa, koja se danas nalazi u sastavu Starih Ledinaca, a i ono će nedugo nakon spaljivanja Ledinca, biti spaljeno.

Tada kada se spalilo i naselje Klisa, u neposrednoj blizini Klise stvorilo se mesto koje se danas poznaje kao Stari Ledinci. Treba napomenuti da su Stari Ledinci bili poznati kao Ledinci, sve dok nisu opet, nakon Drugog svetskog rata, bili spaljeni.

Foto: Gradske info

Nakon Drugog svetskog rata nastalo je naselje koje se danas poznaje kao Novi Ledinci, mesto koje je svega nekoliko kilometara udaljeno od nekadašnjih Ledinaca i to prema severu. Ovo naselje se od tada još i Ledinci.

Stari Ledinci su takođe nešto kasnije, nakon Drugog svetskog rata, obnovnljeni, i to baš na mestu gde su bili i pre rata – stičući time epitet stari u nazivu.

Foto: Gradske info
Stari Ledinci danas

Danas su Stari Ledinci mesto čija je priroda zadivljujuća. Raštrkane kuće uokvirene šumom, u kojima živi nešto više od 1000 stanovnika. Dovoljno je veliko da ovde postoji državni vrtić, i to pod nazivom „Izvorčić“. Ovaj vrtić postoji od 1999. godine i prima predškolsku i jaslenu grupu, a 2020. godine je dograđen i adaptiran.

Foto: Gradske info
Pored vrtića, tu je ambulanta, mesna zajednica i Pravoslavna crkva Prenosa moštiju Svetog Nikole koja je zvanično sagrađena početkom 19. veka, a nakon spaljivanja mesta u Drugom svetskom ratu obnovljena je devedesetih godina prošloga veka.

Foto: Gradske info

Foto: Gradske info

Iako je mesto bilo paljeno više puta, u njemu se ipak zadržao kulturni duh. Poznato je da se u centru Starih Ledinaca nalaze turske česme. Ove česme datiraju iz prve polovine 19. veka i spadaju u Spomenike od velikog značaja, a u nadležnosti su Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

Foto: Gradske info

Pored turskih česmi tu je i Manastir Savinac – Manastir Svetog Save koji danas postoji samo kroz njegove ostatke. Naime, ovo je jedan od srednjovekovnih crkvenih zdanja  na Fruškoj gori. U spisima se pominje krajem 16. veka, a u novijim datumima je proglašen Manastirom Svetog Save, a njegova obnova započeta je 2017. godine.

Foto: Gradske info

Foto: Gradske info
Mesto čija priroda nadahnjuje

Stari Ledinci su još uvek mirno malo mesto, jer broje svega oko 1000 stanovnika. Ipak, ono što se ne može osporiti ovom mestu jeste priroda koja ga okružuje, a koja je posebno popularna među našim građanima. Naime, guste šume Fruške gore, kojim je ovo mesto okruženo, ali i Ledinačko jezero koje posećuju ne samo stanovnici Novog Sada, već i šire, predstavlja posebnu blagodat.

Foto: Gradske info

Ledinačko jezero je veštačko jezero, nastalo tokom NATO bombardovanja, 1999. godine. Ovo jezero se još naziva Jezero Srebro. Nastalo je na mestu napuštenog kamenoloma Srebro, kada su oštećene pumpe prestale da pumpaju vodu. Taj kamenolom je počeo da se puni podzemnim vodama i vodama iz dve rečice čime je nastalo, jedno od najpopularnijih fruškogorskih jezera.

Pored Ledinačkog jezera, tu su brojni vidikovci, pešačke staze, vikend naselje, ono najpoznatije ovde – Klisaizvor Zvečan na putu ka Ledinačkom jezeru, itd…

gradskeinfo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Aleksandar
24.02.2024 16:15

Prelepo mesto sa divnom prirodom.Jedino da se stavi u funkciju jezero u kome bi mogli svi da uzivaju.

Gost
Steva Gigin
24.02.2024 23:07

Relativno dobro opisano sem malih grešaka.
Sadašnji stanovnici starih Ledinaca su naseljeni
Iz drugih republika. Veoma mali broj su starosedeoci. Mada je prošlo dovoljno vremena
od njihovog naseljavanja. Kako kažu Amerikanci
u Americi žive Amerikanci. U Sremu Sremci.

Gost
Ispektor
25.02.2024 21:55

U selu ne postoji kanalizacija sramota za sve one koji su odgovorni za tako nešto.Ipak to su osnovni uslovi za normalan život,nadam se skorom rešenju tog problema

Povezane vesti