Претрага
Претрага
Close this search box.

STAVILI STE LETNJE GUME, A PADA SNEG Evo da li saobraćajac može da vas kazni

Foto: Profimedia, Panthermedia

Danas pada sneg u skoro celoj Srbiji, a zbog toga se vozači hvataju za glavu!

Naime, 1. april je prestala da važi obaveza korišćenja zimskih guma, koje su obavezne od novembra do marta kad na putu ima snega, leda ili poledice.

I zato su u prethodnim danima, kad je sunce jače sijalo i temperature premašile 20 stepeni, neki pohrlili da zimske gume zamene za letnje, ne nadajući se snegu. Sada se pitaju da li zbog toga mogu biti kažnjeni.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, za Kurir kaže da vozač koji se ovih dana nađe na snegu s letnjim pneumaticima nije prekršio zakon.

– Ko sada vozi sa zimskim gumama, ne nalazi se u prekršaju. Ipak, nije dobro voziti s letnjim gumama po snegu, nije bezbedno – rekao je on.

Zamena guma / Ilustracija
ZAMENA GUMA / ILUSTRACIJA FOTO: PROFIMEDIA

Dakle, iako s formalnopravne tačke gledišta vožnja s letnjim gumama u aprilskim snežnim danima nije kažnjiva, nije ni preporučljiva. Ko može, neka ne ide automobilom, ili neka vrati zimske pneumatike. To možda iziskuje veći trošak, ali je bezbednost na putu nemerljiva.

Inače, i AMSS je 1. aprila izdao saopštenje u kom su napisali da zbog promenljivih uslova vožnje početkom proleća ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika.

Kurir.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
mr. Čvorović
04.04.2023 09:40

Znači zakon kaže idi sa letnjim gumama i ubi ili napravi invalidom učesnike saobraćaja zato nećeš biti kažnjen.Strašno.Kako da odem promenim gume kod vulkanizera kad je 15 santima snega na putu??
Da li je normalno da padne 30 centimetara snega u aprilu,ne mislim na Pančićev vrh i sl.

Povezane vesti