Претрага
Претрага
Close this search box.

STEPANOVIĆEVO – JEDNO OD NAJMLAĐIH NASELJA U OKOLINI KOJE JE SVOJ NAZIV STEKLO PO ČUVENOM SRPSKOM VOJVODI (VIDEO)

Foto: Gradske info
Stepanovićevo je prigradsko naselje koje se smatra jednim od najmlađih naselja. Iako postojanje ovog mesta broji svega jedan vek, danas ovde živi i oko 2000 ljudi i ima sve uslove za miran i lep život.
Stepanovićevo – naselje koje je svoj naziv steklo po čuvenom srpskom vojvodi

Stepanovićevo je prigradsko naselje koje se nalazi između naselja Kisač i Zmajevo. Od centra Novog Sada ovo naselje je udaljeno 28 kilometara odnosno oko pola sata vožnje automobilom.

Ovo naselje osnovano je oko 1920. godine. Prvobitno su ovo naselje naselili srpski dobrovoljci iz oslobodilačkih ratova Srbije i Crne Gore, kako se navodi u knjizi Novi Sad grad pobednik, a kasnije i srpsko stanovništvo iz drugih krajeva Bačke.

Foto: Gradske info

Naziv Stepanovićevo ponikao je prema čuvenom srpskom vojovodi Stepi Stepanoviću, koji je jedan od najpoznatijih ličnosti i predvodnika srpske vojske tokom Prvog svetskog rata.

Od osnivanja pa do sada, broj stanovnika u ovom mestu se često menjao, a danas se može reći da Stepanovićevo broji oko 2000 stanovnika, pretežno srpske nacionalnosti.

Stepanovićevo danas

Stepanovićevo danas ima sve što je neophodno za jedan miran i porodičan život izvan grada. Ovde se nalazi jedan državni vrtić, pod nazivom „Zvezdani gaj“ koji ima dovoljno kapaciteta da primi i jaslene, ali i predškolske mališane.

Pored vrtića, ovde se nalazi i Osnovna škola „Aleksa Šantić“. Njeno postojanje datira koliko i postojanje samog mesta, a zgrada u kojoj se trenutno odvija nastava sagrađena je 1940. godine.

Foto: Gradske info

U ovom mestu od prošle godine smeštena je i Kulturna stanica Stepanovićevo koja prati najrazličitije kulturne događaje.

Foto: Gradske info

Pored  kulturne stanice, ovo mesto ima i živahan sportski duh. U mestu se nalazi stadion na kome trenira Fudbalski klub „Omladinac“. Pored fudbala, ovo naselje je poznato i po džudistima i Džudo klubu „Omladinac“.

Foto: Gradske info

Naselje ima lep pravoslavni hram pod nazivom Hram Svetog velikomučenika kneza Lazara, a u njemu se okuplja veliki broj vernika.

Foto: Gradske info

Pored hrama ovo mesto ima i poštu, mesnu zajednicu, pijacu, park u centru sela, prodavnice, ali i Mali kanal koji pravi jednu od granica ovog naselja.

gradskeinfo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Majo Vujovic
05.02.2024 04:28

Najlepse selo❤️

Povezane vesti