U okviru programa „Energija znanja” studenti koji su stipendisti NIS kompanije danas su posetili Gradsku kuću.

Naftna industrija Srbije je 2012. godine pokrenula program koji podrazumeva saradnju sa školama i naučnim društvima, sa univerzitetima i fakultetima u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji, kao i individualne programe – stipendiranje studenata.

Program „Energija znanja” za cilj ima ulaganje u razvoj studenata kao visokoobrazovanog kadra za potrebe kompanije NIS, a kroz program stipendiranja do sada je prošlo preko 90 stipendista koji su završili fakultete u Srbiji i Ruskoj Federaciji.

Tom prilikom Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se prisutnima u Gradskoj kući, zajedno sa zamenikom generalnog direktora te kompanije Vadima Smirnova.

“Danas u Gradskoj kući pokazujemo primer dobre prakse kroz sinhronizovano funkcionisanje obrazovanja i privrede. Dešavaju se promene na bolje, jer „naša pamet” više ne odlazi u druge države, već zahvaljujući podršci privrede i našeg Univerziteta u Novom Sadu, najbolji studenti završavaju najprestižnije fakultete u inostranstvu i vraćaju se u Srbiju, u Novi Sad, da rade. Sada zajedno sa kompanijom NIS i Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu, predstavljamo četvoro od 18 studenata, koje je ove školske godine stipendirao NIS i koji su se školovali na više univerziteta u Ruskoj Federaciji. Čestitam im na uspehu i na tome što će, kao Novosađani, ostati da rade u svom gradu po završetku studija. Ponosni smo na naše sugrađane i želimo da vidimo još više naše omladine da se školuje na najboljim fakultetima u svetu, i da zatim dolaze u Srbiju da žive i rade. Oni su garant da će ovaj grad i država imati sigurniju i izvesniju budućnost”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i pohvalio saradnju sa kompanijom NIS i sa Tehnološkim fakultetom, sa kojim Grad Novi Sad ima odličnu saradnju i na polju privlačenja investicija.

Zamenik direktora kompanije NIS Vadim Smirnov je istakao da je projekat započet pre šest godina i da je uvek imao podršku gradonačelnika Vučevića i gradske uprave.

Stipendisti Milena Đorđević, Emil Tatić, Jovana Milić i Nemanja Ćulibrk koji su prisustvovali svečanom prijemu u Gradskoj kući su studenti Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „I. M. Gubkin”, Tjumenjskog državnog univerziteta, Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta, kao i Nacionalnog istraživačkog državnog Nižegorodskog univerziteta „N. I. Lobačevski”. Svi stipendisti Кompanije NIS se po završetku studija zapošljavaju u NIS-u.

Кako je naveo jedan od stipendista, Emil Tatić, NIS mu je obezbedio osnovne studije, zatim i stipendiju za magistarske studije u Rusiji, a posle toga i radno mesto, kao i za sve stipendiste sa kojima je započeo školovanje pre četiri godine.

“Veoma sam zadovoljan što mogu iskustvo i znanje koje sam prikupio tokom studija u Rusiji da primenim u svojoj zemlji, za unapređenje svog rodnog grada, Novog Sada”, rekao je Emil Tatić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments