Претрага
Претрага
Close this search box.

STIŽE LI NAM PRAVO PROLEĆNO VREME? Evo kakve temperature možemo očekivati u narednim danima

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U sedmici pred nama očekuje nas pravo prolećno vreme, bar kada je temperatura vazduha u pitanju, a ona će dostizati i 20 stepeni.

Nakon vikenda, koji nam je doneo manje zahlađenje i pojačan severozapadni vetar, već od danas je toplije i to zahvaljujući izraženom južnom strujanju.

Tokom većeg dela ove sedmice, snažni cikloni premeštaće se preko severne Evrope, a njihov položaj biće takav da će nad Srbijom preovladavati snažna jugozapadna visinska strujanja. Ovakva sinoptička situacija usloviće da do našeg područja stigne i topla vazdžušna masa sa Mediterana i sa severa Afrike.

Već danas maksimalna temperatura u Srbiji i u Beogradu biće do 15 stepeni, na jugoistoku Srbije i do 17. Najsvežije biće na severu Vojvodine, odnosno u Subotici i to zbog oblačnosti sa kišom i pljuskovima. Maksimalna temperatura u ovim predelima Srbije biće do 12 stepeni.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Veoma slična situacija očekuje se i u utorak i u sredu. Dakle, u većem delu zemlje biće sunčano, na severu Vojvodine oblačno sa kišom. Temperatura bez bitnije promene, osim na jugoistoku Srbije gde će biti jop malo toplije, uz temperarture do 18-19°C.

Iako se tokom četvrtka i petka očekuje znatno više oblaka i pojava pljuskova sa grmljavinom, zbog izraženog jugozapadnog strujanja  i fenskog efekta vetra, biće veoma toplo. Maksimalna temperatura kretaće se od 15 do 20 stepeni, u Beogradu do 18

Narednih dana najtoplije će biti u Nišu, a potom zbog fenskog efekta vetra i u Loznici i u Valjevu, uz temperature do 20 stepeni.

U subotu se očekuje suvo i dalje veoma toplo, uz temperature kao i tokom prethodnih dana.

Nedelja će doneti prolazno jače pogoršanje vremena. Očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom, uz veću količinu padavina. Iako se očekuje manji pad temperature, ostaće i dalje relativno toplo za ovo doba godine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prosečna maksimalna tempertaura vazduha za ovo doba godine u Srbiji je od sedam do 11 stepeni, a ona će do kraja sedmice biti uglavnom za peta do sedam-osam stepeni viša od proseka. Vrlo toplo vreme pred nama, samo će dodatno usloviti buđenje vegetacije, a u mnogim predelima voće je uveliko još tokom februara procvetalo. Sve ovo može imati veoma negativan uticaj, u slučaju da do kraja marta ili toko aprila dođe do kasnih mrazova.

Kako nas tokom većeg dela sedmice očekuje relativno toplo vreme, snežni pokrivač intenzivno će se topiti na planinama. U predelima do 1.000-1.200 metara očekuje se njegovo potpuno otapanje, a na većim visinama značajnije smanjivanje. Iako će na Kopaoniku i dalje biti snežnog pokrivača, zbog viših temperatura i otapanja, njegov kvalitet biće veoma loš.

Dakle, temperature koje nas očekuju tokom većeg dela sedmice, uvod su period da nam se i kalendarski približava proleće. To ne znači da ni u narednnih mesec dana nisu moguća zahlađenja, ali najglaviji i najhladniji deo zime sada je već uveliko iza nas.

Telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti