Претрага
Претрага
Close this search box.

STIŽE OZBILJNIJE ZAHLAĐENJE Klimatolog Đurđević otkriva kada će kraj ovog toplotnog talasa, ali najavio i nove: BIĆE VIŠE PADAVINA

Foto: Shutterstock

Toplotni i temperaturni rekordi oboreni su proteklih dana ne samo u Srbiji, već i u mnogim evropskim državama. Krajem nedelje izaći ćemo iz ovog dugog toplotnog talasa kada nas očekuje i pad temperature, kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

Ovo jeste ozbiljniji toplotni talas zbog dužine trajanja, kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

-Očekujemo ozbiljnije zahlađenje krajem nedelje. Tada se očekuje i više padavina ali nas svakako očekuje još nekoliko ovako toplih talasa do kraja leta -istakao je Đurđević gostujući u Jutarnjem dnevniku na RTS.

foto: Printscreen/RTS

Deset najtoplijih leta su se desila od 2.000 godine na ovamo, podseća Đurđević, pa može da se desi i da se ove godine obore neki rekordi.

-U nekim skandinavskim zemljama zabeležene su prave tropske temperature što uz učestalo obaranje temperaturnih rekorda potvrđuje da je reč o globalnom zagrevanju i da ceo svet oseća posledice toga – kaže Đurđević.

U budućnosti se mogu očekivati i ekstremniji vremenski uslovi, zbog čega treba da se prilagodimo.

-Savet građanima je da ko god može ode iz grada, jer efekat zagrevanja asfalta, čelika i betona dodatno podiže temperaturu. Umereno koristiti klima uređaje. U zemljama na jugu Evrope kao što su Španija i Italija postoje već ‘skloništa”, za ljude koji nemaju klimu, da mogu da se sklone i prenoće u klimatizovanom prostoru – navodi Đurđević.

Klimatske promene, letnje suše utiču i na prinose.

-Suše su velike, naši ratari već prijavljuju manje prinose, negde i do 20 odsto, u odnosu na višegodišnji prosek. Mnogo zavisi i od agrotehničkih mera koja se primenjuju. Ogromnu sušu smo imali 2012. i štetu od preko dve milijarde dolara. U budućnosti mora da se intezivno radi na sistemima za navodnjavanje kako bi se izbegle posledice suša kojih će svakako biti – naglasio je Đurđević.

(Kurir.rs/RTS)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti