Претрага
Претрага
Close this search box.

“Stop bacanju hrane”! Lidl daje popust do 80% na namirnice pred istekom roka trajanja – pola kile mesa za manje od 100 dinara (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Društveno odgovorno poslovanje je relativno nov koncept koji je nastao iz potrebe da se umanje negativni aspekti postojeće poslovne prakse, a koji utiče na svakodnevni život ljudi. Najnoviji Lidlov projekat potvrdio je da su lideri u ovom vidu poslovanja, jer su osmislili akciju koja ima za cilj da spoji “lepo i korisno”.

 Naime, u Lidlovim prodavnicama od sad možete naći jasno obeležene namirnice kojima rok trajanja ističe uskoro i koji su zbog toga sniženi 30 posto. Takođe, hrana kojoj rok trajanja ističe danas, snižena je čak 80 posto.

Lidlova akcija naročito je korisna ukoliko danas spremate ručak, pa su vam potrebne namirnice koje će se iskoristiti istog dana. Na ovaj način, pored toga što ćete uštedeti novac, uključićete se u čitav lanac kupaca koji se bore za očuvanje ekosistema.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pod sloganom “Stop bacanju hrane” verovali ili ne, mesne proizvode od pola kilograma na popustu od 80 posto možete pazariti za manje od 100 dinara, a voće i povrće košta manje od 50 dinara za kilogram.

Koliko su bezbedne namirnice kojima ističe rok?

Prema rečima stručnjaka, postoje neke namirnice, poput testenina ili riže, koje se relativno lako mogu konzumirati nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja, jer se one ne kvare lako. Međutim, druge namirnice poput mesa, mlečnih proizvoda i jaja često kvare brže i postaju neprijatne za jelo ili čak opasne nakon kraja roka trajanja.

Takođe, važno je napomenuti da postoji razlika između datuma isteka roka trajanja i datuma kada proizvod postaje loš. Neki proizvodi mogu da se konzumiraju i nakon što istekne rok trajanja, jer su u dobrom stanju, dok drugi mogu da postanu loši dan ili dva pre isteka roka trajanja.

Bolje za prirodu – bolje za tvoj budžet!

Istraživanja su pokazala da se u Srbiji na godišnjem nivou baci čak 720 hiljada tona hrane, koja u najvećoj meri završi na deponiji. Tokom razgradnje tih namirnica oslobađa se metan, jedan od glavnih krivaca za pojavu “staklene baste” koja je razorni činilac našeg ekosistema.

Hrana iz Lidla ni do sad nije završavala na deponiji, već je prerađivana u bio gas. U prethodnoj godini, više od 95% povučenih proizvoda iskorišćeno je u tu svrhu, a manji deo je prerađen u hranu za kućne ljubimce.

Terminom “upotrebljivo do” označavaju se rokovi trajanja hrane koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg vremenskog perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. S tim u vezi, važno je redovno pregledati datume isteka roka trajanja namirnica koje kupujete, kako biste izbegli konzumiranje pokvarenih namirnica, koje mogu biti štetne po zdravlje. Uvek imajte na umu da je bezbednost hrane veoma važna, te je uvek sigurnije odbaciti bilo koju namirnicu ako sumnjate u to da je kvarljiva.

nsuzivo.rs

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Buca
25.04.2023 12:17

O neee, opet tuča penzionera u najavi.

Gost
SNS Uzivo
25.04.2023 13:05
Odgovori  Buca

Nek se nakrkaju i sledeci put da glasaju i ukanale nas ostale na narednih 4 godine, samo jako! 🙂

Last edited 10 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Goggarah
25.04.2023 13:57

Trovanje nacije za 3,2,1…

Gost
Eržika
20.05.2023 06:26

Ovo se u Nemačkoj praktikuje zadnjih 20 godina koliko ja znam ! Sada ovi “našu” patentiraju nov izum ……svašta !

Povezane vesti