Претрага
Претрага
Close this search box.

STUDENTI FILOZOFSKOG FAKULTETA PRVI PUT POSETILI JASENOVAC – Prisustvovali brojnim predavanjima i izložbama (FOTO)

Foto: Muzej žrtava genocida

U organizaciji Saveza studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u subotu, 15. juna 2024. godine, realizovana je prva studijska poseta studenata tog fakulteta Jasenovcu.

Prilikom ove posete, u pratnji studenata bio je student prodekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i istoričar g. Nemanja Vujić.

Foto: Muzej žrtava genocida

Studenti su posetili Spomen-područje „Jasenovac“, sa muzejom i spomenikom čiji je autor  ugledni arhitekta Bogdan Bogdanović, gde su položili cveće i zapalili sveće.

Foto: Muzej žrtava genocida

Nakon toga, studente je u Istraživačkoj biblioteci pri manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu srdačno dočekao Njegovo Preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski G. Jovan. Tom prilikom episkop je održao prigodno predavanje o ranijim naučnim istraživanjima, kao i potrebi mnogo ozbiljnijeg naučnog pristupa i rada na temi genocida koji nad Srbima, Jevrejima i Romima sprovela hrvatska država tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Muzej žrtava genocida

Studenti su bili i u prilici da pogledaju izložbu pod nazivom „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ autorke monahinje Marije (Antić) iz manastira u Jasenovcu, te obišli obalu reke Save i jedini preostali sačuvani objekat nekadašnjeg sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu – ustašku bolnicu sa apotekom.

nsuzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milutin
20.06.2024 19:20

Žalost ogromna. Ne manja od činjenice da je to prva poseta novosadskih studenata ili ne daj bože možda je to uopšte od vremana zločina do danas prva poseta mlađih ljudi iz Srbije i Hrvatske. Nauk je veliki za obe strane.

Gost
Aleksandar
21.06.2024 08:54

Oni obilaze Jasenovac, dok većina njihovih profesora nisu ni upoznati da je Jasenovac postojao. U knjigama za OŠ jedva jedan pasus. Kad sam ja išao pre tridesetak godina nije bio ni jedan.
Šta reći za naučne radnike koji još uvek uče svoju decu da je narod sa ovih prostora, ma kako se zvao, došao u 7. veku na Balkan.

Gost
Петар
21.06.2024 14:55

Питање? Да ли је у постити Јасеновцу споменику страдања стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома присуствовао чувени професор тог факултета Динко Грухоњић?

Povezane vesti