Претрага
Претрага
Close this search box.

Studentski centar Novi Sad štedi 15 odsto električne energije

Studentski dom "Slobodan Baić"

Novosadski Studentski centar mesečno uštedi 15 odsto električne energije. Uštede su ostvarene nakon analize koju su izradili stručnjaci Eletrodistribucije Novi Sad u saradnji sa rukovodstvom Studentskog centra i studentskim organizacijama.

Direktor Zoran Martinović ističe da Studentski centar kao odgovorna ustanova ispunjava preproruke Vlade Srbije o štednji električne energije i to na način koji ne narušava redovan studentski život i boravak u studentskim domovima. Martinović je sa poslovodstvom SCNS, početkom jeseni, održao više sastanaka sa studentima i predstavnicima Eletrodistribucije Novi Sad.

– Naša prva adresa su studenti sa kojima smo zajednički usaglašavali i osmišljavali plan štednje. Odmah smo rekli da budući visokoškolci preduzete mere moraju što manje osetiti. Mi nemamo prava da uskraćujemo deci kvalitetne uslove studiranja, niti da ih na bilo koji način ometamo u učenju. Zato smo prvo kontaktirali udruženja studenatata i studentski parlament da bismo saslušali njihovo mišljenje. Znao sam da sa njihove strane postoje kao i uvek, razumevanje i dobra volja – kaže Martinović.

Preporuke Ministarstva su počele da se primenjuju od prvog septembra i trajaće do 31. marta naredne godine.

– Doneli smo odluku da za polovinu redukujemo upotrebu električnog osvetljenja u svim kancelarijama. Znatno je smanjena i sva rasveta u hodnicima po domovima. Svi reflektori bez kojih se može i dekorativna okolna rasveta izvan domova je isključena. Preostao je praktično samo jedan reflektor na portirnici kod rampe, koji mora da radi. Svi zaposleni su apsolutno saglasni da su preduzeti koraci u potpunosti neophodni i da moramo učiniti sve što je u našoj moći da ostvarimo što veću uštedu – kaže Slađana Kiković, pomoćnik direktora za opšte i pravne poslove.

Studentski centar obezbeđuje smeštaj za 3.064 studenata. U osam domova u Novom Sadu kapacitet je 2.713 mesta, a 208 mesta u studentskom domu u Zrenjaninu i 143 mesta u studentskom domu u Somboru. U domovima u Novom Sadu je iz raspodele je izdvojeno 60 mesta, odnosno za međunarodnu razmenu je rezervisano 40, dok će 20 mesta biti ekonomska. U okviru Studentskog centra radi velika menza, u kojoj dnevno može da se pripremi i 10.000 obroka. A od prošle jeseni otvoren je još jedan restoran u prizemlju novosadskog “Spensa”, u kom se dnevno posluži 500 porcija ručka.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti