STUDIJA TVRDI: RAK NESTAO KOD SVIH PACIJENATA KOJI SU DOBILI NOVI LEK Ovo se dogodilo prvi put u istoriji istraživanja tumora

Foto: Profimedia

Novi lek protiv raka rektuma pokazao je dosad neviđene rezultate.

Kako se navodi u studiji objavljenoj nedavno u uglednom časopisu The New England Journal of Medicine (Medicinski žurnal Nove Engleske), 12 pacijenata sa poodmaklim rakomrektuma dobilo je novi imunoterapijski lek „dostarlimab“.

Kod svih 12 pacijenata tumor je nestao, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava!

Prema studiji, pacijenti su primali dostarlimab svake tri nedelje u periodu od šest meseci. Novi lek razvio je Tesaro, američka biotehnološka kompanija koju je farmaceutski gigant GSK 2019. godine kupio za 5,1 milijardu dolara

Koautor studije, dr Luis A. Dijaz mlađi rekao je Njujork tajmsu da veruje da se „ovako nešto dogodilo prvi put u istoriji istraživanja tumora“

Kako prenose mediji, lekari i naučnici nastavili su da prate svih 12 pacijenata mesecima po završetku terapije i rezultat je bio „fantastičan“. Pola godine nakon primanja leka, nije bilo naznaka da se rak nekome vratio.

Od primanja leka nijedan od pacijenata nije išao ni na hemoterapiju niti na operaciju uklanjanja tumora, objavio je onkološki centar Memorijal Sloun Ketering.

Naučnici ipak naglašavaju da se studija sprovedena na malom uzorku od samo 12 pacijenata, što znači da je potrebno sprovesti studije na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila efikasnost i bezbednost novog leka.

Koautorka studije, onkolog dr Andrea Cercek rekla je CNN-u da lekari nisu očekivali ovakav uspeh leka.

„Ovako nešto nismo nikad ranije videli. Onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima“, rekla je ona i pojasnila da dostarlimab „otključava prirodni imunosistem tela i omogućava mu da se bori sa tumorom“.

Prema njenim rečima, lek deluje na specifične ćelije raka kojima nedostaje gen koji im pak omogućava da poprave vlastiti DNK, što na kraju dovodi do mutacija.

„Kad dajemo imunoterapijski lek kao što je dostarlimab, imunološki sistem može da vidi ćelije tumora i ukloni ih. Ono što je toliko fascinantno je da je novi lek eliminisao rak, tumor je naprosto nestao“, rekla je dr Cercek.

kurir.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Gagi
10.06.2022 08:43

Sledeca vest: polovina istrazivaca odustala od daljeg rada, druga polovina misteriozno nestala.

Povezane vesti