Foto: Screenshot/FB

Da li se u proizvodnji popularnih čokoladnih bombona “Schoko bons” brenda “Kinder” zapravo koristi ista „supstanca” kao i za lak za kosu i ploče i da li se šelak zaista pravi od izmeta vaški?

Fejsbuk stranica „Augen Auf“ podelila je sliku sa slikom čokoladnih bombona brenda Kinder. Supstanca šelak, za koju se kaže da se dobija iz izmeta vaški, navodno stoji iza aditiva za hranu E 904.

Šta se krije iza broja E 904?

Izluci takozvanog insekta od lakiranog ljuspica su zaista početni proizvod šelaka, ali je smolasta supstanca za zaštitu potomstva.

Šelak za hranu se koristi kao sredstvo za zastakljivanje za dodavanje sjaja slatkišima, voću, orašastim plodovima i zrnu kafe. Šelak se često koristi u kombinaciji sa pčelinjim voskom (E 901). Dodatak je potpuno bezopasan po zdravlje. Međutim, ako želite da izbegnete proizvode životinjskog porekla, trebalo bi da ih izbegavate.

Kako se tačno pravi šelak?

Insekti od lakirane ljuske koriste drveće kao domaćine i hrane se svojim biljnim sokom. Zatim izlučuju smolastu supstancu koja služi kao zaštitni oklop i štiti potomstvo. Debla i grane su takođe prekrivene Harcom. Da bi se dobio šelak, ovaj premaz se sastruže sa drveća, uključujući i neke vaške.

Za upotrebu u hrani, zatim se drobi, suši, topi i čisti do kvaliteta za hranu. Šelak je nekada bio vezivno sredstvo za zapise, danas se supstanca koristi u laku za kosu, cigaretama ili kao enterički premaz na lekovima.

Schoko Bons su zapravo premazani šelakom, ali je on obrađen na način da se može koristiti u prehrambenoj industriji.

mimikama.org

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments