Ciklus “Vreme pohvala” počinje u petak, 06. marta, prvi program će se organizovati u amfiteatru SPC “Vojvodina” s početkom u 19 časova.

Planirano je da se u naredna 4 meseca organizuje 16 besplatnih predstava – monodrama Erazma Roterdamskog “Pohvala ludosti”. Svakoj predstavi predhodiće, u trajanju od 15 minuta, Novosadska akademija Vreme pohvala.

Cilj ovog koncepta je stvaranje kulturne sinergije između Novosađana, umetnika i preduzetnika. Događaj će imati i društveno odgovornu misiju razvoja senzibiliteta humanosti i kulture darovanja, tako da će prvi učesnik biti NURDOR.

Vreme pohvala je kulturna platforma koja na jedinstven način povezuje kulturu, građane, pozorišnu publiku, društveno odgovorne institucije i kompanije, medije.  U centru je pozorišna monodrama svetskog ranga Pohvala ludosti.

Misija je kulturne vrednosti činiti što dostupnije svim generacijama.

Cilj je unapređenje kulturnog ambijenta i osnaživanje ličnog kulturnog potencijala svih generacija – u susret Evropskoj prestonici kulture 2021.

Ciklus sadrži tri dela:

Novosadska akademija Vreme pohvala – Ko se pohvaljuje? Oni koji imaju razloga za to. Oni koji su dobri u društvu, u humanitarnom radu, u biznisu …

Humanitarna akcija Vreme dobrote – prvi gost biće NURDOR – Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka. Predsednica Jolanda Korora će predstaviti u okviru Akademije aktuelne akcije i važnost razvoja kulture dobročinstva i humanosti. Publika će biti u prilici da kroz dobrovoljne priloge iskaže svoju solidarnost i empatiju za planirane aktivnosti jednog od najznačajnijih Udruženja u Srbiji.

Pozorišna monodrama Pohvala ludosti, besplatno će se izvoditi za pozvanu publiku.

Za ovu prvu predstavu, karte su već sve podeljene, ali organizatori očekuju da se svi zainteresovani jave kako bi ostvarili saradnju i obezbedili ulaznice za naredne predstave.

Ekskluzivnost – Interpretaciju dela u vidu monodrame do sada su ostvarili samo velikani glumišta – Stevo Žigon i Rada Đuričin. Danas samo jedna glumica u region izvodi ovu monodramu – Željka Jelić, koja nas, svojim darom i ulogom kao stvorenom za nju, vodi u večnost.

O  predstavi “Pohvala ludosti”

Erazmo Roterdamski pripada slavnoj epohi velikih imena XV i XVI veka (Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Kopernikus, Direr, Makijaveli, Tomas Mor …)

“Pohvala ludosti” je delo koje mu je donelo najveća priznanja. Postao je savest svog vremena, najveći autoritet i jedan od najslavnijih u svojoj epohi. Napisao ga je 1509. godine za samo osam dana. U mračno doba inkvizicije, kada se zbog jedne reči gorelo na lomači, Erazmo se usuđuje da javno kritikuje sve društvene slojeve, od prostog sveta do vlasti, države, a naročito crkve. Ističe nečovečnost, sujetu i halapljivost vlastodržaca, kao i snishodljivost, prostakluk i  lažljivost običnog sveta, pa čak dotiče i slabosti samih bogova. U vreme kada se čitav svet pretvorio u ludnicu i kada su stradale prave ljudske vrednosti, on pušta Boginju Ludosti da govori umesto njega i iznosi istine koje nijedan njegov savremenik nije imao smelosti da tretira u literaturi.

“Pohvala ludosti” je smatrana najopasnijom knjigom tog vremena, za kratko vreme doživljava sedam izdanja, a onda biva zabranjena. Osobine ljudskog roda nisu se promenile najmanje V vekova, a čitav svet je i dalje velika ludnica. Ljudske vrednosti stradaju više nego ikad, zahvaljujući samoljublju i poltronstvu koje i dalje vlada svim slojevima društva.

Knjiga nam govori o nepromenljivosti ljudske prirode, zbog koje čovek kao glavni akter životne komedije, ostaje izgubljen u večitoj igri ludosti i mudrosti, nikada ne spoznajući i ne priznajući da je njegova sreća jedino kada pobedi Ludost.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments