Sutra počinje Međunarodni festival “Novi Sad – Tango grad”

       

Šesti međunarodni Festival “Novi Sad – tango grad“ održaće se  od 15. do 18. avgusta u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja “Todo Tango“. Ove godine, u četiri festivalska dana, na šest lokacija, biće održano čak 13 različitih događaja.

Iako su pojedini festivalski događaji namenjeni iskučivo tangerosima, u tango muzici i plesu moći će da uživaju i ostali ljubitelji argentinske umetnosti i kulture, a svi događaji otvoreni za javnost su besplatni.

U četvrtak, 15. avgusta, u Galerji matice Srpske biće održan ‘Sci Tango’, jedinstven događaj u kome se govori o spoju nauke i plesa. Ovoga puta, putem interneta direktno iz Atlante, predavanje na temu “Tango umetnost u modernoj medicinskoj terapiji“ održaće Prof. dr Medlin Hekni  (Madeleine E. Hackney) sa Medicinskog fakulteta Univeriziteta ‘Emory’ u Atlanti (SAD). Ovaj događaj počinje u 18 časova.

Kruna festivala je svakako koncert u Katoličkoj porti koji će se održati u petak, 16. avgusta sa početkom u 19 časova. Na koncertu će nastupiti svetski poznati “Beltango kvintet“, koji ove godine obeležava 20 godina postojanja, a Novi Sad ima tu čast da bude jedna od stanica na njihovoj evropskoj turneji kojom obeležavaju veliki jubilej. Njima će se na bini pridružiti argentinski tango mastrosi Natalija Lavandeira i Roberto Reis, čije su bravure imali čast da vide ljubitelji tango plesa od Buenos Airesa, preko Karnegi hola, holivudske scene do londonskog Kovent gardena i Moskve. Ovaj koncert, uz podršku sponzora, Novosađanima zajedno poklanjaju Udruženje “Todo Tango” i Fondacija “EPK2021”.

U nedelju, 18. avgusta, sa početkom u 21 čas, na terasi Petrovaradinske tvrđave (bašta restorana “Osam tamburaša”) biće održano plesno veče pod nazivom “Zagrli nebo”. Tim događajem, pod vedrim nebom uz pogled na Dunav i Novi Sad, šesti međunarodni festival Novi Sad Tango grad će biti i zvanično zatvoren.

Održavanje ovogodišnjeg festivala pomogli su Pokrajinski skretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Uprava za Kulturu Novog Sada, Fondacija EPK2021, OPENS, Galerija Matice srpske, Studentski centar Novi Sad, kao i brojni sponzori.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: