Foto: pixabay.com

Ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, biće potpisan sutra, 06. oktobra sa kineskom kompanijom CRBC, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i dodala da će sledeće godine biti započeti radovi.

Potpisivanju ugovora će, kako je najavila Mihajlović, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksnadar Vučić. “Decenijama se govorilo o ovom koridoru, a mi smo završili pregovore, do kraja godine završićemo projektno-tehničku dokumentaciju i sledeće godine započećemo radove”, rekla je Mihajlović nakon obilaska gradilišta za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti u tom gradu sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Mihajlović je istakla da se trenutno izvode radovi na 250 kilometara autoputeva, kao i da je u planu još toliko.

Putevi povezuju ljude, a to donosi bolji život, naglasila je potpredsednica vlade, saopštilo je ministarstvo. Inače, vrednost ugovora koji će biti potpisan sa CRBC je 606 miliona evra.

Fruškogorski koridor će zvanično biti brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici.

Vlada Srbije je polovinom septembra odobrila ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora u okviru kojeg će biti izgrađen i tunel kroz Frušku goru od 3,5 kilometara, koji će biti najduži tunel u Srbiji. Takođe, biće izgrađen još jedan most preko Dunava od 1,8 kilometara.

Fruškorogski koridor će imati četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, ali neće imati zaustavne trake, zbog čega se neće voditi kao klasičan autoput već kao brza saobraćajnica.

U Srbiji se trenutno grade autoput Preljina – Požega na Koridoru 11, Moravski koridor, to jest autoput od Preljine do Pojata, autoput ka Sarajevu od Kuzmina do Sremske Rače, autoput Ruma – Šabac i brza saobraćajnica Šabac – Loznica, kao i autoputa na zavšetku obilaznice oko Beogada od Ostružnice do Bubanj Potoka.

Izgradnja Fruškogorskog koridora je važna, jer se on nadovezuje na pravac Ruma – Šabac-Loznica. Fruškogorski koridor povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

Izvor: Tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
05/10/2020 19:56

Ošli nemci došli Sremci nepotpisujte ništa naopako neka su tamo di jesu. Jer kad jednom dodju nemoć ih ni onom motkom oterati fala ali ostaje di ste. bačvani.