Svađa oko nacionalnog jela: Kijev slavi, Moskva negoduje, a Unesko uvrstio ukrajinski boršč na listu kulturnog nasleđa

Foto; coolinarika.com

Ukrajina je pobedila u dugogodišnjem kulinarskom sporu sa Rusijom, pošto je ukrajinski boršč – specifična crvena supa od povrća, stavljena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa kojem je potrebna hitna zaštita.

Unesko je saopštio da je ukrajinskoj supi potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Rusije predstavlja za status boršča kao elementa ukrajinske kulturne baštine.

“Bilo kao deo svadbenog obroka, na kulinarskim takmičenjima ili kao turistička ponuda, boršč se smatra delom tkiva ukrajinskog društva, kulturnog nasleđa, identiteta i tradicije”, naveli su iz Uneska.

Ipak, opisali su boršč kao nacionalno jelo koje se pravi i konzumira i u nekoliko zemalja regiona, navodeći da odluka ne podrazumeva isključivost, niti vlasništvo nad nasleđem o kojem je reč.

Telo Ujedinjenih nacija je pojasnilo da je o prijavi odlučivano po ubrzom postupku jer je, kako kažu, postalo očigledno da raseljavanje izazvano ratom u Ukrajini ugrožava održivost ukrajinske tradicije.

Unesko je naveo da bi odluka da prizna tradiciju kao ugroženu mogla da pomogne da se skrene pažnja i podstakne međunarodna saradnja na njenom očuvanju.

“Pobeda u ratu” ili “nacionalizam i ukrajinizacija”

“Pobeda u ratu za boršč je naša!”, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar kulture, dok je iz Moskve ubrzo stigla kritika ukrajinske inicijative i odluke Uneska.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Kijev da pokušava da prisvoji supu i neopravdano je pripiše samo jednoj naciji.

“Ovo je ksenofobija. Da bih svetu dala kulinarski primer savremenog kijevskog nacionalizma, navešću činjenicu – humus i pilav su priznata kao nacionalna jela nekoliko nacija, ali kako razumem, sve je podložno ukrajinizaciji”, napisala je Zaharova na Telegramu.

Spor oko boršča javno je eskalirao 2019. godine kada je ukrajinski kuvar Jevgen Klopotenko, uznemiren zbog brojnih restorana širom sveta koji boršč nazivaju ruskom supom, pokrenuo kampanju da Unesko zvanično prizna vezu Ukrajine sa ovim jelom.

Klopotenko i drugi ukrajinski kuvari počeli su da prikupljaju stotine stranica dokaza kako bi potvrdili svoju tvrdnju, dok Rusi smatraju da je boršč nacionalna hrana mnogih zemalja, uključujući Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Rumuniju, Moldaviju i Litvaniju.

Boršč je supa od povrća i goveđeg ili svinjskog mesa. Obično paradajza ili cvekla daju boršču karakterističnu crvenu boju. Postoji mnogo vrsta boršča u zavisnosti od regiona, pa i onih bez cvekle.

rts.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti