Svaki treći vaučer izdat za Sokobanju: Pre 185 godina izdat prvi vaučer za lečenje u ovoj banji

Foto: Niške vesti

Sve što ima priroda je podarila banjama na jugu i jugoistoku Srbije. Pojedine su bogate zdravim vazduhom, okružene božanstvenim šumama, planinama i rekama, druge lekovitom i mineralima bogatom vodom. I sve to nije od juče. Zna se da su na ovim prostorima Balkana na prelasku iz stare u novu eru živeli Rimljani, Kelti, Huni, kao i da su u srednjem veku u ovom delu sadašnje naše države bile Osmanlije, a svi koji su boravili ili prolazili ovuda tokom ratnih pohoda znali su za lekovitost Niške, Vranjske, Prolom, Lukovske i Kuršumlijske, kao i Sijarinske banje ili Sokobanje.

Sokobanja je apsolutni lider po korišćenju vaučera. Najpoznatija posle Vrnjačke, ova banja je najtraženija za odmor i lečenje u Srbiji. Smeštena ispod prelepog i šumovitog Ozrena i Rtnja, Sokobanja je poznata po lečenju oboljenja disajnih puteva, ali i mnogih drugih bolesti. Ove godine obeležava 185 godina organizovanog turizma, ali i prvog zvaničnog napisanog i izdatog vaučera za lečenje i oporavak u njoj. Taj dokument dokaz je da je nekada Aleksinačka, a odavno Sokobanja zdravstveni centar s najdužom tradicijom organizovanog turizma u našoj zemlji. Original dokument, odnosno pismo-vaučer čuva se u Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu, a kopija se može videti i u Turističkoj organizaciji Sokobanje. Taj prvi vaučer, za koji je nalog dao lično knjaz srpski Miloš Obrenović, poslat je tadašnjem starešini Sreza banjskog gospodinu kapetanu Milovanu Jovanoviću, i u njemu je napisano:

– Po najvišem odobrenju Njegove svetlosti gospodara knjaza našega, broj 2080, u Sokobanju se šalje gospodin zastavnik Lazarević, a radi upotrebljavanja tople banjske vode, te vojnopolicijska kancelarija preporučuje vašem blagorodiju da mu nađete dobar i čist stan i da mu odredite uobičajeno sledovanje, to jest po oku mesa i jednu oku i hleba, soli i po jednu sveću na dan. Takođe g. Lazarevića preporučite g. doktoru Đoki, da nađe i da mu daje sredstva koja su potrebna za njegovo lečenje.

Direktor turističke organizacije ove banje Ljubinko Milenković predstavljanjem kaže da je Sokobanja u 2021. imala uprkos pandemiji virusa korona rekordnih 159.130 gostiju.

– Prosek njihovog boravka u hotelskim kapacitetima i privatnom smeštaju bio je 5,2 dana. Po svim parametrima ova godina će premašiti prethodnu jer smo u prvih pet meseci imali 31 odsto veći broj gostiju, a 33,5 procenata više noćenja. Prošla godina je rekordna, sa 756.098 noćenja. Sokobanja je lane postigla najveći turistički promet u Srbiji od svih turističkih centara – tvrdi Milenković.

Od početka ove godine do sredine juna, od ukupnog broja izdatih vaučera, 32,5% odsto je iskorišćeno u Sokobanji, što znači da je svaka treća osoba koja je iskoristila vaučer za odmor o državnom trošku to učinila ovde.

Nova kampanja izazvala je još veće interesovanje, ističe Milenković, koji kaže da su prvih sedam dana novog ciklusa podele vaučera od 15.000 dinara danonoćno usijane telefonske veze građana i turističke organizacije koja pruža usluge informisanja.

Stagnacija od nekoliko decenija u organizaciji rada, nedostatak kvalitetnih smeštajnih hotela i nemar unazadili su Nišku banju, koja se odnedavno polako vraća na scenu banjskog turizma. Kako su za Politiku rekli u Turističkoj organizaciji u Nišu, mnogo je toga učinjeno da se banja pod Koritnikom vrati na prave staze i pozicije.

– U 2021. godini u banji je bilo ukupno 33.686 gostiju, od čega 97 domaćih, i tri odsto stranih. U prvih pet meseci boravilo je 1.456 gostiju i ostvareno je 7.218 noćenja, što je u odnosu na isti period povećanje od 113,2 odsto. Za korišćenje vaučera povećan je i broj objekata i smeštajnih kapaciteta. Gosti mogu da koriste 21 kategorizovan smeštaj – rekla je Dragana Božić, direktorka Turističke organizacije u Nišu.

Nadaleko poznata po svojim specifičnostima, najviše po velikoj koncentraciji radona u toploj banjskoj vodi i na njenim izvorištima, banja pored Niša pruža izuzetne usluge u lečenju srčanih i reumatskih oboljenja, ali i rehabilitaciji.

Pod Kopaonikom je, posle nekoliko godina zastoja, banjski turizam bukvalno na korak do potpunog povratka na stare i slavne pozicije. Kako nam je rečeno u preduzeću Planinka, koje gazduje banjama u ovom jugozapadnom delu Srbije, do kraja oktobra biće završeni svi neophodni radovi na rekonstrukciji i obnovi aktivnosti u Kuršumlijskoj banji. Uporedo s vođenjem radova u ovoj, preduzeće sada najviše vodi računa o Prolom i Lukovskoj banji, rekao je Marko Gašić, rukovodilac marketinga u Planinki.

– Naši hoteli, ali i kapaciteti u privatnom smeštaju već mesecima su skoro potpuno popunjeni. Tako je bilo lane, ali i ove godine. Prošle godine u Prolom banji je bilo čak 8.800 noćenja gostiju, a u Lukovskoj banji 7.900 noćenja gostiju. Poslednjih dana bukvalno ne možemo da se odbranimo, dnevno imamo i po 2.500 i više telefonskih poziva i još isto toliko kontakata građana preko društvenih mreža, što je definitivno pravi nagoveštaj da će uz vaučere broj gostiju znatno biti povećan u ove dve banje – kazao je Glišić.

Za boravak u Prolom banji, koja je blagotvorna za stomačne i zdravstvene tegobe sistema za varenje, u prvih šest meseci vaučere je koristilo 1.400 građana Srbije, a u Lukovskoj 1.600 korisnika.

politika.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti