Претрага
Претрага
Close this search box.

Svako ko bude učio dete da puca biće kažnjen – sprovodi se striktna kontrola streljana nakon masovnog ubistva u “Ribnikaru”

Foto: Rawf8 / Alamy / Alamy / Profimedia

Policija je od 9. do 26. maja kontrolisala rad 40 streljana u našoj zemlji. Tokom ovih kontrola, pripadnici MUP-a naložili su 55 mera i oduzeli šest komada oružja.

Prilikom obavljanja nadzora utvrđeno je i da jedna streljana ne ispunjava propisane prostorno-tehničke uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, kao i da jedna ne vodi propisane evidencije. Nadležnom tužilaštvu u Beogradu poslat je izveštaj u vezi sa oružjem koje je pronađeno u streljani prilikom vršenja nadzora, a za koje nije izdata potvrda o primljenom oružju na čuvanje. Pojačana kontrola rada streljana nastavlja se istim intenzitetom, naglašavaju iz MUP-a Srbije.

Nadzor streljana počeo je posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u centru Beograda kada je trinaestogodišnjak iz očevog pištolja ubio osam đaka i čuvara škole, a jedna devojčica koju je teško ranio preminula je 15. maja u bolnici. Dečak ubica ranio je još pet učenika i nastavnicu istorije. Oba pištolja iz kojih je pucao imala su legalne dozvole na ime njegovog oca, a dečak je imao šifru sefa u kojem je oružje stajalo, podaci su policijske istrage. Takođe, utvrđeno je i da je otac više puta vodio dečaka u streljanu da vežba pucanje.

Pripadnici Uprave za upravne poslove MUP-a, u skladu sa merama Vlade Srbije o kontroli streljana, obavljaju nadzor nad radom strelišta koja imaju registrovano oružje.

Policija od 9. maja kontroliše odgovornost zatečenih kao i zaposlenih u streljanama – proverava se da li imaju izdata odobrenja za raspoređivanje zaposlenih osoba koje dolaze u kontakt sa oružjem (moraju da ispunjavaju sve uslove iz člana 11 Zakona o oružju i municiji).

Kontrolišu se prostorno-tehnički uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja – da li je ono uskladišteno na zakonom propisan način u mestu sedišta pravnog lica, odnosno da li je smešteno u posebnoj prostoriji u metalnim ormanima, kasama, sefovima i trezorima i da li se oružje drži odvojeno od municije. Proverava se i da li oružje u streljanama odgovara broju i podacima o oružju koji se za to pravno lice vodi u evidencijama MUP-a.

Policija „češlja” papire u streljanama, tačnije, kontroliše evidenciju o nabavljenom oružju i osnovnim delovima, nabavljenoj i potrošenoj municiji i o zaposlenima – da li se evidencije vode na propisanim obrascima, uredno i ažurno i da li se čuvaju trajno, da li se izdaju propisane isprave za prenos oružja i municije itd.

Ispituje se i evidencija o osobama koje su obučene za rukovanje vatrenim oružjem, kao i izdate potvrde o pohađanju obuke i uverenja o obučenosti u rukovanju vatrenim oružjem (ukoliko se na strelištu izvodi i obuka u rukovanju pištoljima i puškama).

Takođe, u nadležnosti Sektora za vanredne situacije MUP-a je izdavanje mišljenja o ispunjenosti prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, kao i davanje mišljenja u vezi sa korišćenjem strelišta.

U Srbiji će biti kontrolisane sve streljane i krivično će odgovarati svako ko ubuduće omogućava maloletniku da dođe u posed oružja ili ga obučava da puca.

politika.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага