SVEČANIM PROGRAMOM OTVORENA PRVA AMERIČKA SREDNJA ŠKOLA U NOVOM SADU (VIDEO)

Foto: Gradske info

Svečanim programom 01. septembra zvanično je otvorena prva američka srednja škola u Novom Sadu. Svečani program upriličen je na adresi škole, u Cvećarskoj ulici broj 1.

Programu su prisustvovaili brojni gosti, saradnici, prijatelji i čelnici Američkog instituta koji su najavili predstojeću kalendarsku godinu.

Nastava za đake počinje u utorak, 05. septembra, a odvijaće se na engleskom jeziku. Kako iz škole navode, program nastave je urađen prema američkom nastavnom planu i programu, što predstavlja novitet u školovanju na teritoriji Srbije.

Šta je „American Institute of Thornton Academy”

„American Institute of Thornton Academy” je prva američka srednja škola ovog tipa u Novom Sadu, a i šire. Škola je nastala u saradnji sa „Thornton Academy“ – privatnim internatom u Americi, koji obuhvata specifičan koncept nastave, što bi značilo da je odeljenje formirano do osam đaka najviše, baš iz razloga da bi se svaki đak tretirao na poseban način.

Marina Đoković, jedna od vodećih lica američke srednje škole, naglašava posvećenost profesora đacima. Naime, spram klasične srednje škole, „ovde će đaci imati mogućnost da sami izaberu predmete koje će slušati i pohađati, i to sve kroz zajednički rad đaka i profesora koji su tu da usmere učenike putem profesionalne i akademske orjentacije na pohađanje tačno određenih predmeta.“

Specifičnost da uče i stiču veštine iz određene oblasti, koja je nastala u skladu sa interesovanjima đaka predstavlja jedan novi koncept školovanja i razumevanja učeničkih zahteva. Pored teorijskog dela, u školi će se jednako pridavati značaj i praktičnoj nastavi koja neguje veštine i obučava učenike i putem sporta.

Nenad Tomašević, predsednik Košarkaškog kluba „Budućnost“ govori o vannastavnim aktivnostima učenika, koje se baziraju pre svega na košarci.

Ova sportska sekcija omogući će učenicima napredovanje i takmičenje u domenu sporta, a pri tome ih neće odvajati od svakodnevnih školskih obaveza. U sportskom delu, đaci će sticati disciplinu, ali i učiti se funkcionisanju u grupi i timu, kao neizostavnim delovima društva.

Tokom zvaničnog otvaranja škole svečanu traku presekao je gospodin Klint Vilijams, jedan od direktora srednje škole, koji dolazi iz Amerike.

Foto: Gradske info

Pored njega, ovom događaju prisustvovali su i članovi američke ambasade, kao i brojni saradnici.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dušan
03/09/2023 05:45

Glupost…po američkom nastavnom programu…jos vise hoće da nam zaglupljuju naciju

Povezane vesti