Foto: Serbia Fashion Week / Nenad Karlić

Protekle nedelje u Evropskoj prestonici kulture održana je “Srpska nedelja mode”. Na ovoj manifestaciji priliku da svoje kreacije prikažu imali su mnogi domaći ali i strani dizajneri.

Ljubitelji mode iz čitavog regiona, Evrope, ali i šire. okupili su se u Novom Sadu kako bi uživali u raznim modnim novitetima i zanimljivim kreacijama dizajnera. Ono što je posebno zapalo za oko svih posetioca nedelje mode jeste svakako jedna od “najslađih revija” modnog brenda “TMV Kids” iz Novog Sada.

Tradicijom dugom već 23 godine ova dečija modna kuća bavi se proizvodnjom i prodajom odeće za decu, trudi se da zadovolji zahteve roditelja i ukuse mladih. Njihove kolekcije su dizajnerski raznovrsne, poseduju veliki izbor modela, boja i dezena, izrađenih od najkvalitetnijih materijala. Odeća koju oni proizvode namenjena je deci uzrasta do 12 godina.

Foto: Serbia Fashion Week / Nenad Karlić

Svetlana Čavić, vlasnica i pokretač ovog brenda, istakla je za naš portal da Serbian Fashion Week (SFW) predstavlja manifestaciju koja može da prikaže njihovu garderbu van Srbije, u Evropi i svetu.

-Nama je drago da ljudi koji se bave modom prokomentarišu šta mi radimo, šta mi šijemo, takođe i da se uporedimo sa drugim velikim modnim dečijim kućama i da vidimo da li mi tu imamo prostora za napredak, kao i da vidimo da li možemo da nastupamo na inostranom tržištu- izjavila je Čavić.

Kada je u pitranju dečija moda u Srbiji, prema mišljenju stručnjaka iz ove oblasti ona je malo zastupljena i ne obraća se dovoljno pažnje na nju.

-Mislim da se ne obraća pažnja na kvalitet izrade, a takođe na ovim prostorima imamo manjak dečije odeće. Postoji manjak garderobe za decu koja imaju nastupe kao što su na primer muzičke škole, plesni klubovi, horovi kao i velika grupna nastupanja, gde deca kao grupe treba da se obuku, često to ne izgleda eleganto i u skladu sa njihovim godinama. Deci uglavnom ne bude prijatno u toj garderobi – istakla je Svetlana.

Foto: NS Uživo

Dečija moda je veoma zastupljena u svetu, što opravdava činjenicu da velike modne kuće vode računa o kampanjama kada su deca u pitanju. U svet dečije mode sve se više upušta i veliki broj mladih dizajnera.

-Za modu je, pre svega, potrebna ljubav, a onda i talenat, a ja misllim da je mladim talentima sve danas mnogo dostupnije počevši od televizije pa sve do društvenih mreža. Mislim da ako žele da rade ovo i ako to zaista vole, ne treba da čekaju da prođu godine da se osnaže – istakla je Snežana i dodala da je “TMV” u timu mladih preduzetnika kao i žena preduzetnica Privredne komore Srbije. Ona je pozvala sve mlade talente da im se pridruže i da se dogovore kako oni mogu svoj talenat da pretvore u našto konkretno.

Foto: Serbia Fashion Week / Nenad Karlić

SWF je ove godine dodelio nagrade u oviru takmičenja „National fashion talent design competition“ na kojem se biraju mladi dizajneri koji dobijaju priliku da svoje kreacije prikažu na modnoj pisti. Jedna od pobednica ovog takmičenja, sedamnaestogodišnja Lena Matić za NS Uživo kaže da je ova nagrada značajna za nju i da konačno može da prikaže svoj rad svima.

– Ovo je momenat kada moda za mene prestaje da bude dečija igra i postaje stvarnost. Moja prva kolekcija i moj rad su rezultat velikog napora s obzirom na to ja prethodno nisam imala iskustva sa ovim stvarima – dodala je Lena.

Foto: Ns Uživo

Prema rečima naše sagovornice, jednom kada se uđe u svet mode nikada više ne poželite da izađete iz njega. Moda za sve dizajnere predstavlja stil života, ljubav, opsesiju i iz takvog pristupa ovoj industriji rađaju se nove unikatne i originalne ideje.

-Bitno je modu gledati pola kao estetiku a pola kao umetnost, a umetnost mora da dođe iz neke emocije koju moramo da prenesemo na nekog drugog i tek tada ona može da ima neki uticaj jer ako mi napravimo nešto što je viđeno 50 puta onda smo mi suvišni u ovoj industriji – naglasila je Lena.

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
ZZ Pop
03/05/2022 14:31

Pažljivo sam posmatrao ovogodišnji SFW i primetio da je mlada Lena Matić nadmašila i mnoge starije i poznatije kolege.