Претрага
Претрага
Close this search box.

SVETSKI DAN PREVENCIJE SAMOUBISTVA obeležiće se sutra na platou ispred SPENS-a

Foto: The Bump
Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva, “Srce” uličnom akcijom obeležiće sutrašnji dan – Svetski dan prevencije samoubistva.

Centar “Srce” će ove godine dan prevencije samoubistva obeležiti akcijom “STVARANJE NADE KROZ AKCIJU” od 14.00 do 18.00 časova na platou ispred SPENS-a, u Novom Sadu.

Tokom 2021. godine u Srbiji je 883 osoba umrlo usled suicida, dok je u svetu taj broj za 2020. (prema podacima Svetske zdravstvene organizacije) bio preko 700.000.

Tokom prethodnih godina volonteri Centra “Srce” su obavi preko 8000 razgovora godišnje. Osobe koje zovu se osećaju usamljeno u borbi sa svojim problemima, koji su najčešće povezane sa mentalnim i fizičkim zdravljem, porodičnim i partnerskim problemima.

Obeležavanjem ovog dana skreće se pažnja na ovaj problem široj javnosti kao i informacije o tome kako pomoći i pružiti podršku bliskoj osobi, koja se nosi sa suicidnim mislima. Takođe, oni pružaju i siguran prostor za one koji pate i pružaju priliku svima da kažu sa čim se bore.

Centar “Srce” pruža emotivnu podršku putem telefona (0800 300 303), mejla (vanja@centarsrce.org) i četa (na stranici www.centarsrce.org) svakog dana od 14h do 23h. Pored toga, rad je od aprila 2022. proširen i na dve noćne smene, petkom i subotom do 4h. Usluge su besplatne.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti