Претрага
Претрага
Close this search box.

SZO ponovo pokreće istragu: Ne treba odbaciti mogućnost da je kovid 19 procurio iz laboratorije

Foto: Health Policy Watch

Mnogi stručnjaci sumnjaju u pretpostavku da je koronavirus prešao na ljude od slepih miševa

Dve godine pošto je koronavirus prvi put otkriven u Kini, i nakon što je u svetu zabeleženo najmanje 6,3 miliona smrtnih slučajeva od pandemije, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je najkonkretnije do sada preporučila temeljnije ispitivanje mogućnosti da je on procurio iz laboratorije, prenosi AP.

Taj stav označava oštar preokret početne procene zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija o poreklu pandemije, pošto je SZO prošle godine zaključila da je “veoma malo verovatno” da bi kovid 19 mogao da se proširi među ljudima iz laboratorije.

Foto: Financial Times/ Sebastien Bozon/AFP via Getty Images

Mnogi stručnjaci sumnjaju u pretpostavku da je koronavirus prešao na ljude od slepih miševa, verovatno preko druge životinje.

U izveštaju objavljenom u četvrtak ekspertska grupa SZO je saopštila da još nedostaju “ključni podaci” koji bi objasnili kako je pandemija počela, navodi AP.

Naučnici su rekli da će grupa “ostati otvorena za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza”.

Ekspertska grupa SZO takođe je primetila da, pošto su laboratorijske nesreće u prošlosti izazvale neke epidemije, ova veoma politizovana teorija ne može da se odbaci.

Identifikovanje izvora bolesti kod životinja obično traje godinama, a bilo je potrebno oko 15 godina da naučnici pronađu vrste slepih miševa koji su bili prirodni rezervoar za SARS, “rođaka” bolesti kovid 19.

U fusnoti uz izveštaj grupa SZO je saopštila da se tri njena eksperta, naučnika iz Kine, Brazila i Rusije, nisu složila sa pozivom da se istraži mogućnost da je kovid 19 izazvan nesrećom u laboratoriji, navodi AP.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага