Претрага
Претрага
Close this search box.

TAČNO GODINU DANA OD ODLUKE! Zabrana mobilnih telefona u novosadskoj školi URODILA PLODOM – đaci produktivniji, roditelji zadovoljniji

Foto: Ilustracija/zmajevi.rs

Đaci Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice već godinu dana odlaze u školu bez mobilnih telefona, s obzirom da je škola zabranila njihovo nošenje krajem marta prošle godine, što predstavlja prvu odluku ovog tipa na području grada.

Direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Dejan Merdanović istakao je za NS Uživo da je odluka urodila plodom. Prihvatili su je đaci, nastavnici i roditelji, te se i druge škole u Srbiji interesuju za Pravilnik koji je Merdanović uveo među prvima u zemlji.

– Deca su lepo prihvatila odluku, nemamo nikakvih problema sa korišćenjem telefona. Više se druže i čitaju knjige. Trebalo je 2-3 meseca da se priviknu na promenu i mogu reći da su se svi prilagodili. Bolja je pažnja na časovima, pa je samim tim i bolji prosek učenicima. Roditelji su od samog početka podržali ideju, sa njima nije bilo nikakvih problema.

SANKCIJE ZA ĐAKE KOJI UČINE PRESTUP

Kako dodaje Merdanović, na početku je bilo dece koja su pokušavala da unesu mobilni telefon, ali se to u hodu rešavalo, te danas škola beleži mali broj prestupa.

– U manjoj meri je bilo učenika koji su na početku pravili prestupe i pokušavali da unesu mobilni telefon. U toj situaciji, detetu se oduzme telefon i bude kažnjeno na adekvatan način, nakon čega roditelj dolazi po mobilni uređaj u školu. Sankcije za unošenje telefona izgledaju tako što učenik prvo dobije opomenu, a ako i nakon toga učini prestup, dobija smanjenu ocenu iz vladanja.

MNOGE ŠKOLE ZAINTERESOVANE ZA PRAVILNIK

Prema Merdanovićevim rečima, škole širom Srbije su sve više zainteresovane da slede njihov primer i zabrane upotrebu mobilnih telefona.

– Postoji dosta škola koje su tražile da im prosledim Pravilnik koji smo mi doneli u školu. U toj situaciji, uz poslat Pravilnik objasnim direktorima kako zabranu mobilnih uređaja da sprovedu u delo i na koji način dalje da postupe.

Foto: Pexels

MOBILNI TELEFONI DOZVOLJENI U NASTAVNE SVRHE

Ukoliko neko od nastavnika u pomenutoj osnovnoj školi poželi da koristi mobilni telefon u nastane švrhe, škola ne pravi problem. Dakle, telefon kao uređaj nije zabranjen ukoliko se koristi u nastavne, produktivne svrhe.

S obzirom da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u decembru 2022. godine donelo odluku da škole samoinicijativno mogu ukinuti korišćenje mobilnih telefona tokom nastave, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ prva je škola na području grada koja je iskoristila ovo pravo. Nakon ove novosadske obrazovne ustanove, istim primerom povelo se više škola u Srbiji.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
leptirici @gmail.com
09.04.2024 20:53

Dobar vic!

Povezane vesti

Претрага