U naselju Rotkvarija, na uglu ulica Kraljevića Marka i Vojvode Bojovića do 1921. godine nalazila se pravoslavna crkva posvećena Svetom Jovanu Preteči, poznata u narodu kao “Jovanska crkva”.

Danas, na ovom mestu nalazi se škola “Ivo Lola Ribar”, nekadašnja “Svetojovanska škola”.

Jovanska crkva sagrađena je oko 1700. godine na mestu stare pravoslavne bogomolje. Ovaj, verovatno najstariji hram u Novom Sadu, igrađen je u barkonom stilu, a imao je veoma tužnu sudbinu.

Prvo, hram je izgoreo 1848. godine, prilikom bombardovanja sa Petrovaradinske tvrđave, za vreme Mađarske bune. Crkva je obnovljena 1853. godine, a 1921. je srušena.

Novosadska Rotkvarija

U vreme dok je postojala, crkva Svetog Jovana i svetojovansko groblje koje se nalazilo oko nje, bili su deo grada koji je nosio naziv Jovanski kraj. Sada, ovaj deo grada zove se Rotkvarija, verovatno po imenu povrća koje su baštovani sadili u to vreme.

Foto: Gradjevinarstvo.rs

Groblje na Žitnom trgu

Prilikom rekonstrukcije dela ulice Vojvode Bojovića pre tri godine, radnici JKP “Put” su naišli na plitke grobnice i nekropole – deliće nekadašnjeg groblja. Na tom mestu su se od početka 1700. godine,  pa sve do kraja 18. veka sahranjivali ljudi.

Foto: Oradio

Zbog širenja grada, prestalo se sa sahranama na ovom groblju, a prilikom rušenja crkve, deo je prebačen na Uspensko groblje. Ipak, veći deo grobnica ostao je ovde. Daljim širenjem grada, usled zidanja novih objekata i saobraćajnica, groblje je vremenom prekriveno travom, zatim trotoarima, asfaltnim putevima i zgradama. Ubrzo, palo je u zaborav.

Arheološkinja- konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika grada Novog Sada, Dušanka Veselinov, prilikom iskopavanja je  izjavila da ne može ni da pretpostavi veličinu groblja, jer je sačuvano vrlo malo podataka iz tog perioda. Tokom arheoloških istraživanja 2015. godine, pronađeno je oko 150 grobnih mesta i nekorpola, a veruje se da ih na Žitnom trgu ima još više.

Izvor: rs.n1info.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments