Претрага
Претрага
Close this search box.

TESLA je živeo 87 godina, a evo kako se tačno hranio i šta je izbacio iz ishrane

Nikola Tesla / Foto: JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia

Juče je obeleženo 166 godina od rođenja Nikole Tesle, jednog od najpriznatijih svetskih naučnika. Tesla je preminuo u 87. godini, a o tome kako se hranio i šta mu je davalo energiju do poslednjeg dana, otkrio je u jednom intervju.

“U mojoj ishrani nema tajni, to je pitanje zdravog razuma. Ja gledam na ljudsko telo kao na mašinu i ponašam se prema njemu s poštovanjem kakvo i mašina zaslužuje. Dobro ga podmazujem i čistim i gledam da se ne nađe u opasnosti da ga napadne rđa. Ne možete da očekujete da mašina dobro funkcioniše, a da joj ne obezbeđujete dobro gorivo”, izjavio je jednom prilikom Tesla.

Pre nego što će primeniti pristup o dva obroka dnevno, ovaj srpski naučnik je isprobavao razne nutricionističke teorije, u jednom periodu je čak i pokušavao da ima jedan obrok dnevno.

“U ranoj mladosti sam zaključio da je idealan način da se hrana apsorbuje u vidu fine, skoro tečne forme i to u odgovarajućim, malim količinama tokom celog radnog dana. Smatrao sam da tako telo dobija ravnomeran dotok energije, a organi za varenje se ne opterećuju suviše. Tako sam živeo nekoliko godina i pripremao sam sebi jela od mleka, soka od govedine i raznih pirea. Kako sam radio u laboratoriji, mogao sam tako da jedem kad god bih poželeo. Zdravlje mi je bilo odlično, srce i organi za varenje se reagovali vrlo pozitivno”, otkrio je.

Foto: Ivan Kršev

“U prvom periodu živimo, a u drugom se odmaramo. To ukazuje da je poželjno imati dva obroka – jedan da nam da snagu za rad, tokom dana, a drugi da snabde materijal za obnovu tokom sna.

Pa tako je odustao od obroka koji je za mnoge najvažniji i bez koga ne mogu da zamisle jelovnik – ručka!

“Od njega nema mnogo koristi. Napunimo stomak hranom od koje ne možemo da dobijemo energiju u naredna tri-četiri časa”, rekao je Tesla.

Srpski naučnik je otkrio i da idealan obrok treba da bude sačinjen proteina i masnoća – prvi će pomoći izgradnju tkiva, a drugi će poslužiti za sagorevanje, odnosno energiju. Jutarnji obrok treba da sadrži više masti, a večernji više proteina.

U namirnice koje su bile obavezne na njegovom jelovniku nalazili su se jaja, naročito belelanca, pirinač, pasulj, grašak i sočivo. Poznato je i da nije bio ljubitelj mesa, jeo ga je izuzetno retko, možda samo nekoliko puta godišnje.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti