Претрага
Претрага
Close this search box.

Tesla pod kriminalnom istragom zbog lažnog reklamiranja

Iako još uvek nije spremna, istražuje se da li Tesla lažno reklamira svoju tehnologiju autopilota, zbog koje se desilo više od 10 nesreća.

Američko Ministarstvo pravde navodno istražuje da li je kompanija Tesla obmanula kupce i investitore tvrdeći da njena tehnologija autopilota omogućava pune mogućnosti autonomne vožnje. Kako tvrdi Reuters, Ministarstvo pravde pokrenulo je krivičnu istragu prošle godine nakon više od deset nesreća, od kojih su neke bile sa smrtnim ishodom, u kojima je bio aktivan autopolot.

Tužioci u Vašingtonu i San Francisku ispituju da li je kompanija iznela nepotkrepljene tvrdnje o autonomnoj vožnji u veza sa ovom tehnologijom, što bi na kraju moglo da rezultuje krivičnom prijavom.

Vesti o istrazi nam stižu samo mesec i po dana nakon što je Brigs Macko, nezadovoljni kupac, tužio kompaniju Tesla zbog lažnog reklamiranja tehnologije autopilota.

Optužbe o lažnom reklamiranju su ranije stizale i od kalifornijskog Odeljenja za motorna vozila (DMV) zbog korišćenja fraza kao što su “autopilot” i “potpuno autonomna vožnja” na zvaničnom sajtu, koje nisu zasnovane na činjenicama i mogu da kupcima daju pogrešan utisak da je putovanje bez vozača moguće. Jedan primer toga je autopilot sekcija na veb stranici kompanije, u kojoj se kaže: “Sve što treba da uradite jeste da uđete i kažete svom automobilu gde da ide”. U istoj sekciji je čak dostupan i video koji počinje napomenom koja glasi – “Osoba na vozačevom sedištu je tu samo iz pravnih razloga. Ona ništa ne radi. Auto se sam vozi”.

Ipak, u sekciji za podrškuTesla izričito navodi da su autopilot i autonomna vožnja namenjeni za upotrebu samo uz potpunu pažnju vozača, “koji drži obe ruke na volanu”. Te trenutno omogućene funkcije, dodaje kompanija, “ne čine vozilo autonomnim”.

Ostaje nam da vidimo čime će kriminalna istraga Ministarstva pravde rezultirati, ali Reuters-ovi izvori tvrde da bi upozorenje “obe ruke na volanu”, koje je postavila kompanija, moglo da zakomplikuje dalju eskalaciju istrage.

smartlife.mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага